Βασάνιζαν τον Βαγγέλη δύο μέρες πριν εξαφανιστεί |ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ *

Τι καταγράφεται στη δικογραφία για τα «ένοχα μυστικά» της υπόθεσης Γιακουμάκη. Βασάνιζαν  το Βαγγέλη Γιακουμάκη δύο ημέρες πριν εξαφανιστεί.

ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης μόλις δύο ημέρες πριν την εξαφάνισή του στις 6 Φεβρουαρίου 2015 είχε εκμυστηρευτεί το δράμα που βίωνε σε συμφοιτητή του.
«Ο… δεν ήθελε ούτε καν να μιλάω. Και όταν μιλούσα με κορόιδευε και ήθελε να με βλέπει στο πάτωμα να υποφέρω χωρίς να μου δίνει βοήθεια», είχε πει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στον οποίο δημοσιευεται η δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τα «ένοχα μυστικά» του θανάτου που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Ανάμεσα στα στοιχεία που δημοσιεύονται ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βαγγέλη περιλαμβάνεται η προσπάθεια απόκρυψης από φοιτήτρια της Γαλακτοκομικής Σχολής ενός σκληρού δίσκου, μία ανώνυμη επιστολή που γράφει «έχω βίντεο που δείχνει τι του κάνατε πριν το τέλος του», βίντεο με βασανισμούς, σεξουαλικού τύπου πειράγματα αλλά και άγνωστες επιθέσεις που καλύφθηκαν πίσω από μία ιδιότυπη ομερτά.
Η δικογραφία αποκαλύπτει ότι ο Βαγγέλης δεχόταν άγρια βασανιστήρια μέχρι και λίγα 24ωρα πριν την εξαφάνισή του. Το λυπηρό είναι ότι για δύο χρόνια και μέχρι την τελευταία στιγμή ένα παιδί ανυπεράσπιστο μέσα στην ίδια του τη Σχολή, το οποίο το έδεναν με σχοινιά από το λαιμό παίζοντας παιχνίδια θανάτου.
Τα περιστατικά άγριου bullying εντάθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν και μυστικοί τραμπουκισμοί με αιτία το γεγονός ότι «ο Βαγγέλης μιλάει πολύ».
Μία κατάθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιγράφει μία επίθεση που έγινε από πιο κλειστό κύκλο φοιτητών στις 23 Ιανουαρίου 2015, δύο εβδομάδες πριν την εξαφάνιση, για την οποία έγινε προσπάθεια να μείνει στο σκοτάδι.
«Το βράδυ άκουσα φασαρία. Έμαθα ότι οι… χτυπούσαν τον Βαγγέλη. Κάποια στιγμή που πήγε να ξεφύγει ο… του πέρασε μία μπλούζα στο λαιμό και τον τράβηξε ξανά μέσα στο δωμάτιο όπου συνεχίστηκε ο ξυλοδαρμός. Ο καυγάς άρχισε από την ώρα που ακούστηκε ο Βαγγέλης να λέει ‘αφήστε το πορτοφόλι μου και το κινητό μου κάτω’. Την επόμενη μέρα ρώτησα γιατί τον χτυπούσαν και μου απάντησαν ‘ο Βαγγέλης πέρυσι έκανε πολλά και μιλούσε πολύ, καιρός ήταν’. Το ίδιο βράδυ άκουσα ξανά ήχο από σφαλιάρα και τον Βαγγέλη να λέει ‘άσε με ήσυχο, φύγε, μη με πειράζεις’», περιγράφει στην κατάθεσή του μάρτυρας.
Την ίδια περίοδο, στις 18 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου 2015, επισκέφτηκε τη Σχολή ο Κρητικός που φέρεται να τραμπούκιζε άγρια τον Βαγγέλη τον προηγούμενο χρόνο και ο οποίος δεν δικαιούνταν να έχει πρόσβαση στο χώρο καθώς έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του στη Σχολή και θεωρείται εξωσχολικός. Λίγες ημέρες πριν το θάνατό του ο Βαγγέλης αναγκάστηκε να κλειδωθεί στο δωμάτιό του όταν ενημερώθηκε για την παρουσία του.
Μυστήριο καλύπτει το γεγονός ότι φοιτήτρια της Σχολής προσπάθησε να κρύψει στο δωμάτιό της έναν σκληρό δίσκο δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη.
Μάρτυρας αποκαλύπτει: «Θυμάμαι ότι πριν έρθουν οι αστυνομικοί να ερευνήσουν στην Εστία της Σχολής, κάποια μέρα η… μπήκε στο δωμάτιο κρατώντας κάποιο αντικείμενο που κάλυπτε με τη μπλούζα της ώστε να μην είναι ορατό. Το τύλιξε με μία άλλη μπλούζα και το έβαλε στη ντουλάπα της. Τη ρώτησα τι ήταν αυτό και τότε μου απάντησε κατά λέξη ‘δεν είδες τίποτα, δεν ξέρεις τίποτα’. Μετά από δύο ημέρες ήρθαν για έλεγχο στην εστία οι αστυνομικοί ενώ το βράδυ εκείνης της ημέρας η.. πήρε αυτό το αντικείμενο από τη ντουλάπα και βγήκε έξω. Όταν επέστρεψε δεν το είχε μαζί της».
Οι κατηγορούμενοι συνήθιζαν να βιντεοσκοπούν τους τραμπουκισμούς σε βάρος του Βαγγέλη και ενίοτε κάποιοι από αυτούς να τρώνε πατατάκια βλέποντας το αποκρουστικό «θέαμα». Τουλάχιστον τρία βίντεο έχουν τεθεί υπόψιν των Αρχών.

Πειράγματα σεξουαλικού τύπου
Τα περιστατικά της σχολικής περιόδου 2013-2014 και η φήμη που απλώθηκε στη Σχολή ότι ο «Βαγγέλης πέρασε πολλά» δεν πτόησε συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών να εντείνει τα πειράγματα που ήταν ακόμα και σεξουαλικού τύπου.
Συμφοιτητής του Γιακουμάκη περιγράφει στην κατάθεσή του περιστατικό που συνέβη μόλις τέσσερις ημέρες πριν την εξαφάνιση: «Ο… του έκανε κεφαλοκλείδωμα για να του δείξει ότι είναι δυνατότερος. Τον έριξε στο κρεβάτι μπρούμυτα. Εκεί και ενώ ο… βρισκόταν ξαπλωμένος από πάνω του εφάπτοντας το κορμί του στο κορμί του Βαγγέλη, του έκανε παλινδρομικές κινήσεις σαν να τον καβαλικεύει».
Στις 2 Μαρτίου 2015 στη γραμματεία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων έφτασε ένας φάκελος με άγνωστο αποστολέα και παραλήπτη έναν φοιτητή της παρέας των Κρητικών. Ο φάκελος περιείχε επιστολή που έγραφε: «Όσο και αν προσπαθείτε να κρυφτείτε έχω βίντεο που αποδεικνύει ότι του κάνατε πριν το τέλος του. Θα το πάω στην Αστυνομία και στη Νικολούλη και δεν το έκανα ακόμα γιατί κυκλοφορώ ανάμεσά σας και φοβάμαι. Απλά έτυχε να ήμουν στο λάθος σημείο τη σωστή στιγμή. Πες το σε όλους. Θα σας καταστρέψω. Και αν δεν ομολογήσετε θα την πληρώσουν οι οικογένειές σας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί διάβασαν με προσοχή την επιστολή αλλά στάθηκε αδύνατο παρά τις έρευνες να βρουν την ταυτότητα του αποστολέα.


*«Ελεύθερος Τύπος »,