Κλείνουν 320 Αστυνομικά Τμήματα και βγαίνουν στην περιπολία 1.600 αστυνομικοί|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ *

Περίπου χίλιοι εξακόσιοι αστυνομικοί θα “εξοικονομηθούν” και θα διατεθούν σε περιπολίες, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιάταξης των αστυνομικών δομών της ΕΛ.ΑΣ

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου και ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, από τις περίπου 1.200 περιφερειακές δομές της ΕΛ.ΑΣ., που λειτουργούν σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, θα απομείνουν 880 (μείωση 24%) και οι 1.600 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους για περιπολίες (πεζές, ή εποχούμενες).
Έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα υπάρξει και μια μείωση οργανικών θέσεων, οι οποίες θα ανακατανεμηθούν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, με δεδομένο ότι υπάρχουν νομοί που διαθέτουν περισσότερη δύναμη απ’ ό,τι προβλέπει το οργανόγραμμά τους και άλλοι ελλειμματικοί.
Σε ερώτηση, αν στο πλαίσιο της αναδιάταξης θα υπάρξουν και μεταθέσεις αστυνομικών που κατέχουν οργανικές θέσεις σε άλλους νομούς, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς υπενθύμισε, ότι προστατεύονται από το αμετάθετο. “Το αμετάθετο είναι μια συνδικαλιστικά κατάκτηση των ενστόλων, την οποία σεβόμαστε και δεν πρόκειται να πειράξουμε” τόνισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκης, σε βάθος χρόνου θα δημιουργούνται οργανικές θέσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη και επισήμανε ότι το προσωπικό που θα “εξοικονομηθεί” από τις συγχωνεύσεις – ενοποιήσεις αστυνομικών τμημάτων θα παραμείνει στην περιοχή που γίνεται η συγχώνευση προκειμένου να διατεθεί όντως στις περιπολίες και στην εμφανή αστυνόμευση. “Για πρώτη φορά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε μια τόσο μεγάλη απόφαση και πήγε σε διάλογο με όλους τους θεσμικούς φορείς για την αναδιάταξη των αστυνομικών δομών της χώρας” είπε και ανέφερε ότι το 60% των παρατηρήσεων και των προτάσεων που κατέθεσαν οι θεσμικοί φορείς (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, κ.ά.) έχουν ήδη ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο.
Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι το τελικό σχέδιο αναδιάταξης θα εξεταστεί μετά τις επικείμενες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., ότι την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προς το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει η υλοποίησή του σταδιακά.
Ο κ. Αναγνωστάκης, επανέλαβε ότι ο μείζων στόχος της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας είναι να καταστούν αποτελεσματικές και ουσιαστικές και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι σήμερα υπάρχουν αστυνομικά τμήματα με 10 έως 12 ενστόλους, οι οποίοι καλύπτουν μόνο τις διοικητικές ανάγκες.
“Αν γίνει η συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα βγουν στο δρόμο θα έχουμε περιπολικό και πεζή περιπολία, δίκυκλη αστυνόμευση εκεί που δεν είχαμε” είπε και ξεκαθάρισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι και η απεμπλοκή των αστυνομικών από την επίδοση δικογράφων, κ.α. γραφειοκρατικών διαδικασιών που δεν τους επιτρέπουν να βγουν στους δρόμους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, σήμερα ένα παλιό περιπολικό όχημα, με εμπορική αξία 2.000 ευρώ χρειάζεται κάθε χρόνο το ίδιο περίπου ποσό για συντήρηση και τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές του υπουργείου με εκπροσώπους αυτοκινητοβιομηχανιών και πρεσβείες για τη χορήγηση 5.000 καινούργιων οχημάτων.


*”Πρακτορείο 104,9 FM”