«Ο Φουρθιώτης δεν είναι μέλος ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες αποφασίστηκε χθες διερεύνηση της υπόθεσης»

Ανακοίνωση από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τη διερεύνηση στην υπόθεση του Μένανδρου Γεώργιου Φουρθιώτη, με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις δημόσιες καταγγελίες

Όπως αναφέρει η συνδικαλιστική ανακοίνωση, «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την πληθώρα δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, διευκρινίζει με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι: «Ο κ. Μένιος Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της Ένωσής μας και εξ’ αυτού του λόγου, οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς η έκδοση, χορήγηση και χρήση ταυτότητας προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Ένωσής μας, της παλαιότερης και μεγαλύτερης δημοσιογραφικής Ένωσης της χώρας.

Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες κατά την διαδικασία διερεύνησης και αντιμετώπισης σχετικών πληροφοριών, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του, να επισπεύσει και να ενισχύσει την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης Φουρθιώτη, που αφορούν στο δημοσιογραφικό χώρο, με τις ακόλουθες ενέργειες:

1) Να προχωρήσει αμέσως σε αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

2) Να ζητήσει επίσημη γραπτή ενημέρωση από Υπουργεία και δημόσιους φορείς, αν έχει αιτηθεί διαπίστευση ο κ. Φουρθιώτης παρουσιάζοντας έγγραφα της ΕΣΗΕΑ ή επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών.

3) Να διαβιβάσει στα αρμόδια Πειθαρχικά όργανα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή – δημόσια ανακοίνωση της κ. Νανάς Παλαιτσάκη, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συνεργάτιδος του κ. Μένιου Φουρθιώτη, όπως και κάθε άλλη καταγγελία ή διαμαρτυρία που ήρθε σε γνώση του Δ.Σ. και σχετίζεται με την υπόθεση. Συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του συναδέλφου Στέλιου Νικητόπουλου, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, του οποίου το ρεπορτάζ στην ΕΡΤ-3 οι Μ. Φουρθιώτης και Ν. Παλαιτσάκη χρησιμοποίησαν ατόφιο, χωρίς τη σχετική άδεια και αναφορά, στο κεντρικό δελτίο του καναλιού “EPSILON”, στις 3 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΣΗΕΑ, ως θεματοφύλακας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή, με γνώμονα την περιφρούρηση της αξιοπιστίας και του κύρους του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Ωστόσο τo documentonews δημοσιοποίησε την πλαστή ταυτότητα της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) που (δεν έχει και) χρησιμοποιούσε ο Μένανδρος Γεώργιος Φουρθιώτης. Με την χρήση του πλαστού δελτίου είχε- κατά πληροφορίες- λάβει εννέα (9) διαπιστεύσεις από Υπουργεία, και όπως προκύπτει από ενυπόγραφη επιστολή του, είχε ο ίδιος ενημερώσει σχετικά την πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, με τη Μαρία Αντωνιάδου να μην έχει προβεί σε ενημέρωση των υπολοίπων μελών του ΔΣ. Σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επικαλέστηκε… προσωπικά δεδομένα (σε ομολογούμενη πλαστογραφία και πλαστογραφία μετά χρήσης) ενω γνώριζε ότι είχε υποβάλει το πλαστό έγγραφο ως δικαιολογητικό από τον Μένανδρο Γεώργιο Φουρθιώτη, ώστε να εξασφαλίσει διαπιστεύσεις από Υπουργεία και πρόσβαση σε Υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη.