Ο “εμπνευστής” της “μεγάλης κλοπής των τραπεζικών ομογόλων” από την Εθνική Τράπεζα.. αναζητείται για την απάτη υπεξαίρεσης ακινήτων

Παραμένει ασύλληπτος, ενώ καταφερε να υφαρπάξει ακίνητα η αξία των οποίων υπερβάινει τα €3εκτ., σε Π.Ψυχικό και Βούλα, εν αγνεία των νόμιμων ιδιοκτητώ, τα οποία με με συνεργόυς του μεταπούλησε.. εισπράτοντας από τους υποψήφιους αγοραστές, έως και τέσσερις φορές προκαταβολή για το ίδιο ακίνητο. Από τις Αρχές του αποδίδεται ρόλος “ηγετικόυ” στελέχους κυκλώματος, που εξαπατούσε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Ωστόσο ο φάκελός του, έχει στα στοιχεία του και αλλες υποθέσει απάτης και υπεξαιρεσης. Ηταν ο “εμπνευστής” της  “μεγάλη κλοπή τραπεζικών ομολόγων”- όπως ειχε χαρακτηριστεί τότε- αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα, το 1994.

Ο 64άχρονος-σήμερα- ο οποίος αναζητείται για την απάτη με υπεξαιρέσει ακινήτων εν αγνοία των νόμιμων κατόχων, του αποδήμου Ελληνισμού– από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είναι παλαιός γνώριμος για υποθέσεις απάτης και υπεξαιρέσεις, καθώς θεωρείται “μετρ” του είδους.

Την άνοιξη του 1994 (13/05) το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής, αναλαμβάνει την εξιχνίαση μεγάλης υπόθεση κλοπής 99 εντόκων γραμματίων αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) ύστερα από έλεγχο που έγινε στο θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας. Τα κλεμένα ομόλογα όπως προέκυψε, ήταν μέρος τραπεζογραματίων 250 δισ. Δρχ. (περίπου 750 εκατ. ευρώ) τα οποία είχε παραλάβει η Εθνική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά την πορανάκριση της Αστυνομίας, διακριβώθηκε ότι ο 43χρονος -τότε καταζητούμενος σήμερα απατεώνας-, Σταύρος Παναγιωτόπουλος, τέως τραπεζικός υπάλληλος, είχε εμφανιστεί ως «Ευστράτιος Ρίζος» και δήλωνε.. κτηματομεσίτης. Με τη συνδρομή γυναίκας δικηγόρου και μιας οικονομολόγου προχώρησαν στην προεξόφληση των ομολόγων, σε διαφορετικά τραπεζικά υποκαταστήματα, ενώ εμπλοκή στην υπόθεση, προεκυψε και για 62άχρονος -τότε- ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να παρέλαβε για “εξυπηρετηση” μεγάλος μέρος των χρημάτων προερχόμενα από την εξόφληση των ομολόγων.

Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος, είχε συλληφθεί για την κλοπή των ομολόγων στις 8 Ιουνίου του 1995. Σχεδόν ένα μήνα από τη συλληψή του (04/07 1995) απέδρασε υπό “μυστηριώδεις συνθήκες”, κατά τη μεταγωγή του στον Ανακριτή στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Συλλαμβάνεται και πάλι, ύστερα από έρευνες Αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής, στις 17 Νοεμβρίου του 1996 στην περιοχή της πλαζ του ΕΟΤ στη Βούλα.

Μαζί με τον Σταύρο Παναγιωτόπουλο, είχαν συλληφθεί επίσης, ένας Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, ένας δημοτικός σύμβουλος της Βάρης και ένας χρυσοχόος. Όπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους, είχε συστηθεί, ως “Μανώλης Ρίζος”, κτηματομεσίτης.

Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος για εκείνες τις ποινικές υποθέσεις, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκε το 1997 σε πολυετή κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το 2006, αφού εξέτισε μέρος της ποινής του. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου του 2007, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του, ενεπλάκη πάλι σε απάτη..