Ο Εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων στη δίκη για την υπόθεση της ΕΥΠ με διαπλοκή της εα και εν ενεργεία Αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Greek Mafia

Σε μια δίκη παρωδία, με μια αμφισβητήσιμη προδικασίας και κατηγορητήριο στην υπόθεση για τη δικογραφία της ΕΥΠ, που περιλαμβάνει ιδιώτες, Ανώτατους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.- απόστρατοι κι εν ενεργεία- και δικηγόρους, η πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας ήταν για απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων 

Με πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας του Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας όπου εκδικάζεται τη υπόθεση για τη δικογραφία της ΕΥΠ με συνολικά δεκαεπτά κατηγορούμενους, το μεσημέρι της Τετάρτης (11/01), στην αγόρευσή του, η οποία διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων.

«Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία (σσ: αναφορά στο διαχωρισμό της δικογραφίας για κακουργήματα που αποδίδονται σε κατηγορούμενους της υπόθεσης) να έχει καλύτερη τύχη . Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο», ανέφερε στη αγόρευσή του ο Εισαγγελικός Λειτουργός.

Για την υπόθεση- τη δικογραφίας που είχε συντάξει η ΕΥΠ-, σε έρευνα κατά την προδικασία που διήρκεσε σχεδόν έξι χρόνια,  είχαν κληθεί αρχικά να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις 27 άτομα, μεταξύ των οποίων ε.α. στελέχη της ΕΛΑΣ και εν ενεργεία Ανώτατος Αξιωματικός, δικηγόροι, και ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων και λεσχών τζόγου, και διαχειριστές σε παράνομους οίκους ανοχής καθώς επίσης ποινικοί, με εμπλοκή τους στην υπόθεση της “Greek Μafia”. Στο εδώλιο μεταξύ των άλλων παρακάθισαν ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση- δέκα απόστρατοι και ένας εν ενεργεία Ανώτατος Αξιωματικός- στελέχη της ΕΛΑΣ, ενώ πέντε από τα αναφερόμενα άτομα στην εν λόγω δικογραφία έχουν δολοφονηθεί την τελευταία πενταετία -μετά το 2018 – μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek Μafia, και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραιβαζ.

Η πολυσυζητημένη δικογραφία της ΕΥΠ,  δημοσιοποιήθηκε το 2020, αναφερόταν σε διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας με διαχείριση ποσών από “εισπράξεις” χρήματα από παράνομους οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το Δεκέμβριο του 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενημερωτικό δελτίο (πόρισμα) εβδομήντα σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, και στη συνέχεια στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Μεταξύ άλλων, περιελάβανε απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ (90 CD) και φωτογραφικά πειστήρια με τους αναφερόμενους στη δικογραφία σε μεταξύ τους συναντήσεις και συναλλαγές σε δημόσιους χώρους.

Υπό το φόβο παραγραφής, η υπόθεση για τη δικογραφία της ΕΥΠ, διαχωρίστηκε για τα πλημμελήματα, και πέντε χρόνια μετά, παραπέμφθηκε σε ακροατήριο. Κατά την έναρξη της δίκης ωστόσο η Έδρα, διαπίστωσε ότι στα πρακτικά είχαν περιληφθεί μόνο χειρόγραφες σημειώσεις, ενώ δεν είχαν συμπεριληφθεί οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, το Δικαστήριο διέκοψε και  με νέα σύνθεση Έδρας, η υπόθεση είχε πρώτη ακροαματική (24/06 2022) στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών.

Όπως προέκυψε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα πλημμελήματα, κρίθηκε ότι μεγάλος όγκος συνακροάσεων- ενός περίπου εξαμήνου- δε μπορούσε να ληφθεί υπόψη του Δικαστηρίου, καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες διατάξεις για την άρση απορρήτου.

Κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, ο εν ενεργεία Ανώτατος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ ο οποίος στις προηγούμενες κρίσης τέθηκε επικεφαλής Διεύθυνσης της Ασφάλειας Αττικής, υποστήριξε στην απολογία του ότι διατηρούσε τυπικές κοινωνικές σχέσεις με τους συγκατηγορούμενους συναδέλφους του- οι οποί σήμερα έχουν κριθεί απόστρατοι. Αναφορικά με τη φράση «αυτοί παίζουν τη μπαλίτσα τους», η οποία έχει καταγραφεί  στις απομαγνητοφωνημένες συνακροάσεις, εξήγησε, ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο και είναι μια φράση εν τη ρύμη του λόγου. Ο εν ενεργεία Ανώτατος Αξιωματικό περιλαμβάνεται και στις Ποινικές Διώξεις από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για τα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κλπ) στην ίδια υπόθεση που ωστόσο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί δικάσιμος.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, στις απολογίες τους, οι δύο απόστρατοι Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μακρά προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική και σε υπηρεσίες Ασφάλειας, απέδωσαν την εμπλοκή τους σε «σκευωρία θυλάκων» και «επαγγελματίες δολοφόνους χαρακτήρων» εντός της ΕΥΠ την περίοδο της διοίκησης Ρουμπάτη, που είχαν λόγους να τους βλάψουν.

Και οι δύο εα Αξιωματικοί, ως κατηγορούμενοι στις απολογίες τους , αποδέχθηκαν ότι είχαν τακτική επικοινωνία με το δολοφονημένο επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα, καθώς όπως υποστήριξαν τους είχε προσεγγίσει ζητώντας συμβουλές για την ασφάλειά του, καθώς ανησυχούσε, μετά από βομβιστική ενέργεια στην επιχείρηση που διατηρούσε στο Χαϊδάρι,  και δέχθηκαν να τον βοηθήσουν χωρίς να αναφερθούν στο Ποινικό Μητρώο που διατηρούσε ο επιχειρηματίας.

Για τις φωτογραφίες στις οποίες έχουν καταγραφεί οι ανώτατοι Απόστρατοι της ΕΛΑΣ, και περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ΕΥΠ με αναφορά σε οικονομική δοσοληψία μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν φακέλους με το Δημήτρη Μάλαμα σε δημόσια συνάντηση μεταξύ του, αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι περιείχαν χρήματα, ισχυρίστηκαν ότι οι φάκελοι περιείχαν φωτογραφίες και γραπτές σημειώσει για μέτρα ασφαλείας ως προστασία, προς τον επιχειρηματία της Δυτικής Αττικής.

Ο διατελέσας σε ειδική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ απόστρατος, στην απολογία του, αναφορικά με τη γνωριμία τους με το δολοφονημένο Δημήτρη Μάλαμα και συγκατηγορούμενούς του, αναφέρθηκε σε πρόταση για επικείμενη συνεργασία του σε εταιρεία Security με κύκλο εργασιών έργα σε κάλυψη αναγκών ασφαλείας στη Μύκονο, σε Αεροδρόμια και στο πάρκο του Ελληνικού, μέτοχος της οποίας ήταν ο επίσης δολοφονημένος ΕΚΑΜίτης  Σπύρος Παπαχρήστου, στην οποία θα αναλάμβανε διοικητική θέση. Ο ίδιος κατηγορούμενος, υποστήριξε ότι υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν εμπλοκή στις συνακροάσεις απο τις οποίες προέκυψε η παρακολούθησή του, τον ενημέρωσαν μεταγενέστερα ότι δεν είχαν εγγράψει στα πληροφοριακά δελτία που συνέταξαν όσα περιγράφονται στο τελικό πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Υπηρεσία και περιλαμβάνεται στα πρακτικά που εξετάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία .

Η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.