Νομοσχέδιο για αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της χρηματοδότησης των ΜΚΟ

Προτάσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία θα υποβληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις 30 Απριλίου

Νομοσχέδιο που θα θέσει πλαίσιο και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία, τη χρηματοδότηση και τα προσώπων που μετέχουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Ο νέος σχεδιασμός, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίου μητρώου όλων των Υπουργείων στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η κίνηση έχει στόχο τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταλήγουν σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση υποχρεούνται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης να εγγραφούν στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», που συστάθηκε και λειτουργεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ενώ παράλληλα οι Εισαγγελικές Αρχές έχουνε αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ελέγξουν καταγγελίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, και  την διαχείριση κονδυλίων που έχουν λάβει.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί ζήτημα λογοδοσίας για τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ενώ το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη καταγράψει σημαντικές αδυναμίες σε θέματα διαφάνειας.

______________________________________

* με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ