Νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν τις Αρχές, αλλά ο κορωνοϊος δεν κάνει διακρίσεις- Με διασταυρώσεις στοιχείων οι μετακινήσεις

Πιο αυστηροί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού στις μετακίνησης

“Νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν τις Αρχές, αλλά ο κορωνοϊος δεν κάνει διακρίσεις”, με αυτή την προτροπή τα πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, από τις Υπηρεσίες τους, συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους ώστε να διαπιστώσουν την τήρηση των μέτρων και των απαγορεύσεων όπως έχουν επιβληθεί.

Όπως σημειώνουν Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Και μετά τα περιστατικά άσκοπων μετακινήσεων σε απόσταση .. Νομού που εντοπίσθηκαν τις προηγούμενες μέρες στις μετακίνησης των πολιτών, έχει ληφθεί απόφαση να γίνεται πλέον και διασταύρωση τόσο των στοιχείων που δηλώνονται από πολίτες καθώς οι δηλώσεις τους είναι εν υπόγραφες και υπόκεινται σε διατάξεις σε περιπτώσει ψευδούς δήλωσης στοιχείων όσο και στις αιτιάσεις που παραθέτουν.

Όπως αναφέρεται, η πλειοψηφία των πολιτών έχει ακολουθήσει τις οδηγίες των επίσημων Φορέων και Αρχών, ωστόσο τόσο από την πρώτη ημέρα αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και καταστημάτων όσο και κατά την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται ..”ανυπακοή”, και πολίτες οι οποίοι είτε  βρίσκονται σε άσκοπες μετακινήσεις και στερούνται των σχετικών εγγράφων, είτε έχουν προβεί σε ψευδείς αιτιολογικές δηλώσεις . Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σε διευκρίνηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέφερε ότι οι μικρές μετακινήσεις πλησίον της μόνιμης δηλωμένης διαμονής για κάλυψης απολύτων απαραίτητων αναγκών, δεν υπόκεινται στην απαγόρευση.

Στο πλαίσιο των ελέγχων από κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, ανήμερα της Εθνικής επετείου (25/03)  βεβαιώθηκαν 1.155 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά 476 λιγότεροι κυκλοφόρησαν άσκοπα στους δρόμους σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (24/03), ενώ όπως διευκρινίζεται, από την έναρξη του μέτρου (23/03) έχουν βεβαιωθεί 2.950 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Οι παραβάσεις (25/03) ανά Περιφέρεια:
(333) στην Αττική,
(124) στη Θεσσαλονίκη,
(106) στα Ιόνια Νησιά,
(97) στην Κρήτη,
(76) στην Πελοπόννησο,
(73) στην Κεντρική Μακεδονία,
(66) στην Ήπειρο,
(65) στη Θεσσαλία,
(50) στη Στερεά Ελλάδα,
(49) στο Νότιο Αιγαίο,
(48) στη Δυτική Ελλάδα,
(47) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(15) στο Βόρειο Αιγαίο και
(6) στη Δυτική Μακεδονία.

Κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.. ζωόφιλων σιτιστών

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τίθεται σε εφαρμογή νέες οδηγίες για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις και για όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους. Οι εθελοντές ζωόφιλοι, θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και ήδη υπάρχει μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Ενώ, συμμόρφωση εντοπίζεται- μετά από 14ημέρες εφαρμογής της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά λιανικού εμπορίου κ.λπ. – και από τους ιδιοκτήτες, ενδεχομένως και λόγων των ποινικών αυτόφωρων διαδικασιών και των προστίμων που επιβάλλονται. Για λειτουργία επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια (25/03) συνελήφθησαν έξι άτομα και βεβαιώθηκαν παραβάσεις . Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου (12/03)  έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 264 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 273 άτομα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν εντοπισθεί παραβάσεις, με δύο περιπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο, και μόλις από μία σύλληψη σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και στα Ιόνια Νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση γίνεται είτε με χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση είτε ατελώς με SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 για τους έξι λόγους για “κατ εξαίρεση μετακίνηση”.