ΓΓΔημόσιας Τάξης, ο «περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της ΕΛΑΣ» στην τραγωδία στο Μάτι εα Α/Γ, Κ.Τσουβάλας

Πριν συμπληρωθεί ενας χρόνος από την τραγωδία στο Ματι, και την τραγική Συνεντευξη Τυπου στο ΥπΠΡΟΠΟ, αναλαμβάνει καθήκοντα ΓΓ Δημόσιας Ταξης ο -τοτε- εαΑρχηγός ΕΛΑΣ που διαπίστωνε .. πως όλα καλώς έγιναν!

Διαχειρίστηκαν την κρίση της 23ης Ιουλίου 2018 οταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά- μέχρι σήμερα 103άνθρωποι περιλαμβάνονται στα θύματα – στο Ματι Αττικής. Το βράδυ της ιδιας ημέρας, και ενώ γνώριζαν ότι στην περιοχή υπήρχαν νεκροί πολίτες σε Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πολιτικός προιστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τοσκας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Α/Γ Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης, μεταφέρουν την ικανοποίησή τους για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, την οποία ο Υπουργός Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε «ενδεδειγμένη»..

103 ανθρωποι νεκροί στη φονική πυρκαγιά στο Ματι

Ο Αρχηγός του ΠΣ Σωτήρης Τερζούδης, δήλωνε ότι «Δε θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», με τον τότε Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Α/Γ Κωνσταντίνο Τσουβάλα, να δηλώνει «περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της Αστυνομίας»..

Για το -τότε- Κυβερνητικό επιτελείο οι ερωτήσεις των Δημοσιογράφων τους έκαναν .. ενοχλητικούς και υποκινούμενους ..

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή», σχολίαζε σε ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση -τότε- της ΝΔ, ενώ τόνιζε «ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα, αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ»..

Δύο ημέρες μετά την παραίτηση του τότε Υπ.ΠΡΟΠΟ Νίκου Τόσκα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε την αντικατάσταση των δύο Αρχηγών, της ΕΛ.ΑΣ, Α/Γ Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Πυροσβεστικού Σώματος, Α/Γ Σωτήρη Τερζούδη, με καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Για τους χειρισμούς εκέινη την ημέρα, της 23ης Ιουλίου 2018, ο Εισαγγελέας ασκησε Ποινικές Διώξεις σε βάρος 20 προσώπων, μεταξύ των οποίων ο τότε Αττικάρχης της ΕΛΑΣ και Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, και της Πυροσβεστικής, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο Δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ωστόσο το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, δεν συμπεριελήφθη μεταξύ των κατηγορουμένων για το Μάτι, καθώς οι Εισαγγελείς εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη.

Πριν από μια εβδομάδα (09/07) κατά την αναληψη των καθηκόντων του στην παραλαβή του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ ο νεος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο Ματι, “Υπάρχουν πράγματα που μας πληγώνουν, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πολλές φορές μας στοιχειώνουν. Το Μάτι μας πληγώνει γιατί έχει πληγώσει 100 ανθρώπους, τις οικογένειες 100 ανθρώπων που χάθηκαν. Έχει πληγώσει πολλαπλώς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκεί τις ζημιές, έχει πληγώσει το δικό μας το αίσθημα, όλων ημών, των Ελλήνων αλλά και των ξένων ανθρώπων, που είδαν ένα περιστατικό, το οποίο θα υποσχεθούμε όλοι εδώ ότι δεν θα ξανά συμβεί ποτέ. Ποτέ ξανά πια Μάτι και ποτέ ξανά Μάτι σημαίνει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και η πρώτη προϋπόθεση είναι ποτέ, ποτέ εφησυχασμός. Πάντα επαγρύπνηση. Και επαγρύπνηση σημαίνει αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος, σημαίνει ότι είμαστε οργανωμένοι όλοι μας στο να υπηρετούμε το καθήκον μας, όχι μόνο την ώρα της πυρκαγιάς αλλά κυρίως στην προετοιμασία, πριν από την κρίση και πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να διαχειριζόμαστε κάθε φορά σοβαρά, υπεύθυνα, σαν ηγέτες την κρίση“…

“Εχασε το ηθικό πλεονέκτημα των Αστυνομικών”.. σχολιάζουν με νόημα υπηρετούντες στην ΕΛΑΣ για την επιλογή της Κυβέρνησης..

Σε μια εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος (23/07) από την τραγωδία στο Μάτι .. Ο τότε Αρχηγος της ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε σήμερα (16/07) ότι αναλαμβάνει καθήκοντα ΓΓ Δημοσιας Ταξης.. Από αύριο (17/07) στο Μέγαρο της Κατεχάκη- πλέον- καλούνται να συνεργαστούν ο εκτελών χρέη Αρχηγού Α/Γ Μιχάηλης Καραμαλάκης, και τρεις εα Α/Γ διατελέσαντες Αρχηγοί του Σώματος- ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής πολικτικής- και τεως Υπηρεσιακός Υπουργός- Λευτέρης Οικονόμου, ο επί εποχής εξάρθρωσης της 17Ν Αρχηγός της ΕΛΑΣ, εα Α/Γ Φώτης Νασιάκος ως Σύμβουλος του Υπουργού και ο προηγούμενος Αρχηγός της ΕΛΑΣ, εα Α/Γ Κωνσταντίνος Τσουβάλας σε θέση Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

..η συγνώμη δεν είναι πάντα .. αρκετή..

.. η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και η παραίτηση δεν είναι παντα.. απόδοση δικαίου στους νεκρούς και τους συγγενείς τους..

..σήμερα, λείπει αυτό που ο λαός λέει.. “τσίπα”! εκτός και αν…

..όλα -τότε- έγιναν .. καλως!