Νέος ΚΟΚ: Point system και πότε αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης

Οδήγηση με χρήση κινητού, παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και stop στις αυστηροποιημένες παραβάσεις του (νέου) ΚΟΚ με πρόστιμα και point system

Οι παραβάσεις των οδηγών από το 2007, επισείουν και βαθμούς ποινής στο Σ.Ε.Σ.Ο. (ή point system) προκειμένου να ελέγχεται η οδική συμπεριφορά όσων κατέχουν άδεια οδήγησης (για όλες τις κατηγορίες). Στο ενδεχόμενο πολλαπλών παραβάσεων, με τη συγκέντρωση 15βαθμών ποινής στο point system, οι οδηγοί λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση από την Τροχαία, ενώ στους 25βαθμούς ποινής, αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

Τι ισχύει με το point system

[pdf-embedder url=”http://www.nantiareport.gr/wp-content/uploads/2019/10/ΝΕΟΣ_ΚΟΚ2019.pdf”]

Αν η Τροχαία ωστόσο αφαιρέσει δίπλωμα, λόγω point system, οι υπότροποι οδηγοί, καλούνται να δώσουν εκ νεου εξετάσεις- θεωρητική (σήματα), αλλά και πρακτική αξιολόγηση (πορεία στο δρόμο) – για να ανακτήσουν το δίπλωμά του, ενώ θα πρέπει να παρακολουθήσουν το 50% των υποχρεωτικών μαθημάτων, μετά την παρέλευση 6 μηνών από την ημερομηνία αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.

Οι βαθμοί ποινής διαγράφονται 4 χρόνια από την ημερομηνία βεβάιωσης της παράβαση (ενώ για επαγγελματίες οδηγούς είναι τα 2έτη)  Ωστόσο γαι οδηγούς με δίπλωμα λιγότερο από 3 χρόνια, έχουν προσαύξηση 3 πόντους στους βαθμούς ποινής για κάθε παράβασης.