Η υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη «σενάριο» σε Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο

Η έκβαση της απάγωγής του Κρητικού Επιχειρηματία, με τη σύλληψη των δραστών και την ασφαλή απελευθέρωση του θύματος, χωρίς καταβολή λύτρων, αποτέλεσε “σενάριο” σε Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο διαπραγματευτών

Παρέμεινε κρατούμενος 186 ηµέρες ο Κρητικός επιχειρηµατία Μιχάλης Λεµπιδάκης. Η επιτυχής έκβαση της επιχεριησιακής τακτικής της ΕΛΑΣ, με την ασφαλή απελευθερωση του ομήρου  χωρίς την καταβολή λύτρων και τη σύλληψη των δραστών, έγινε «case study» για διαπραγµατευτές κορυφαίων υπηρεσιών ασφαλείας, κατά τη διάρκεια Πανευρωπαϊκού σεµιναρίου στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνοµίας στη Βέροια.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 29 διαπραγματευτές από όλη την Ευρώπη και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα της επιχέιρησης της ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο της ανάλυσης των δεδομένων, παρατέθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς (με 15 αστυνομικούς), οι έρευνες για τον εντοπισμό του επιχειρηματία και των δραστών (με 65 αστυνομικούς) μέχρι την απελευθέρωση του επιχειρηματία και τη σύλληψη των δρατών.

Στην παρουσίασή τους οι Έλληνες αστυνομικοί περιέγραψαν, πώς έγινε η πρώτη επαφή στις επικοινωνίες με τους απαγωγείς, την τακτική που ακολούθησαν, τις φάσεις όλης της διαπραγμάτευσης καθώς οι απαγωγείς είχαν διακόψει την επικοινωνία με την οικογένεια του επιχειρηματία.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ανέπτυξαν υποθέσεις ομηρίας από τζιχαντιστές. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση ομηρίας πολιτών από τζιχαντιστές μέσα σε σούπερ μάρκετ.