Νέος Κ.Ο.Κ. – Αλλαγές και αυστηροποίση των διατάξεων- Ποιες παραβάσεις εξαιρούνται από μειώσεις προστίμων

Ο νέος ΚΟΚ θέτει αυστηρότερα κριτήρια επιβολής των διοικητικών προστίμων και αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος από τον παραβάτη οδηγό.

Οριζόντια μείωση σε ποσοστό 40% για την πλειοψηφία των προστίμων σε οδικές παραβάσεις, ενιαία πρόστιμα για όλους και προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο του προστίμου ανάλογα με το εισόδημα ή την περιουσία του παραβάτη, περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για θέματα Μεταφορών που παρουσίασε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών,  Χρήστος Σπίρτζης.

Σπίρτζης: “Οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν παιδευτικό περιεχόμενο κι όχι πια εισπρακτικό χαρακτήρα”

Στο νέο ΚΟΚ οι παραβάσεις για οδήγηση υπο την επήρεια υστερα από κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και STOP, καθώς και οι παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων, τα διοικητικά πρόστιμα δε μειώνονται, όπως για το σύνολο των υπολοίπων παραβάσεων.

Σε άλλη διάταξη αναφέρεται στην επιτόπου αφαίρεση  πινακίδων για χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ακουστικά ή χωρίς την τοποθέτησή του σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση καθώς και στις περιπτώσεις παρεμπόδισης – σταθμευση σε ράμπες  διάβασης- Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, καθώς και χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Με απευθείας αφαίρεση διπλώματος θα τιμωρούνται όσοι οδηγοί παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους, καθώς και για μη χρήση ειδικών μέσων προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

Στο νέο ΚΟΚ περιλαμβάνεται η συστηματοποίηση στην εφαρμογή των διατάξεων για ρίψη (εκτός οχήματος) αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, (πχ τσιγάρο, σπίρτα)

Σε περίπτωση υποτροπής -εντοπισθεί ο οδηγός να επαναλάβει την παράβαση- εντός εξαμήνου, αφαιρούνται οι πινακίδες και το δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες), ενώ ο παραβάτης υποχρεώνεται να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοσή του.

Αυστηροποιείται η διάταξη για  επαγγελματίες οδηγούς βαρέων οχημάτων οι οποίοι εντοπίζονται να κινούνται στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση τιμωρούνται με απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, με διπλασιασμό του διαστήματος σε περίπτωση υποτροπής.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εξετάζεται η αύξησης ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από «130» σε «150» χιλιόμετρα την ώρα κατόπιν μελέτης, έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοποθέτησης της σχετικής σήμανσης.