Νέες Ταυτότητες: Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, με ενιαίο αριθμό οι συναλλαγές

 

 

Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι είναι θέμα ημερών ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος -όπως είπε- θα προκηρυχθεί άμεσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας για την ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη ταυτοποίηση των πολιτών είπε ότι σύντομα θα προστεθούν οι κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, επεσήμανε, εντάσσεται ο “ενιαίος αριθμός πολιτών” που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κλπ, ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν.

Παράλληλα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, την ψηφιακή διάθεση της φορολογικής ενημερότητας, απο το νέο έτος, σε όλους τους δημόσιους φορείς.

«Με τον τρόπο αυτό, κάθε υπηρεσία θα αντλεί ψηφιακά την υπηρεσία ενημερότητας ώστε να διευκολύνουμε πολίτες και επιχειρήσεις από περιττές γραφειοκρατικές ενέργειες», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για την πρωτοβουλία του «gov.gr» το 1ο εξάμηνο/2020

Όπως σημείωσε, η υλοποίηση της πλατφόρμας «gov.gr» είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να περαστούν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που είναι ήδη ψηφιακά διαθέσιμες, ενώ θα προστεθούν δύο νέες, η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση. Στην τελική εκδοχή της είναι να μην δίνει πιστοποιητικά, αλλά οι υπηρεσίες να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες, είπε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ενω ανακοίνωσε και νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές του 2020 για την απλούστευση των διαδικασιών ζωής. «Διασυνδέσαμε το μητρώο των πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το μητρώο της ΑΑΔΕ και πλέον, για ληξιαρχικά γεγονότα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν δηλώσεις στην εφορία, πχ για γάμο ή διαζύγιο», σημείωσε.

Ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα πληροφορικής που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, με τις πρώτες δημοπρασίες νέων έργων πληροφορικής στο τέλος Ιανουαρίου. «Θα κινηθούμε γρήγορα» τόνισε ο ΚυριάκοςΠιερρακάκης.

Ολοκληρώνοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  σημείωσε ότι στα τέλη 2020 θα προβούμε στη δημοπρασία φάσματος του τηλεπικοινωνιακού φάσματος 5ης Γενιάς (5G). «Στόχος μας είναι να δώσουμε πίσω στους πολίτες τον χαμένο χρόνο από τη γραφειοκρατία που υπολογίζεται στο 6,8% του ΑΕΠ», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.