Νέα Σμύρνη, Λάρισα: “Υποκινούμενα” αποδίδει τα επεισόδια των Ρομά, η ΕΛ.ΑΣ

Με “πρόσχημα ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά”, ενδείξεις για υποκινούμενη ένταση και επεισόδια

Η επίθεση σε βάρος των ιχνηλατών του ΕΟΔΥ, και η αμφισβήτηση των μοριακών ελέγχων από τους Ρομά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, είναι υποκινούμενες και καθ υπόδειξη από ενδείξεις που έχουν προκύψει για την ΕΛΑΣ. “Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που υποκινούν την ένταση με “πρόσχημα την ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομα” με υποκείμενες στοχεύσεις” , υποστηρίζουν Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ καθώς όπως τονίζει “όλο το προηγούμενο διάστημα ακόμα και στην περίοδο της υποχρεωτικής επιβολής περιορισμού, η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο με συνεννόηση και συνεργασία με τους κατοίκους του οικισμού, και ξαφνικά, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και επεισόδια”.

Από τις 22.00 έως τις 06.00 το πρωί για τις επόμενες 14ημέρες, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας

Από νωρίς το πρωί, ήταν ανάπτυξη μετά την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (15/05) καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε κατάσταση ενισχυμένης επιτήρησης. Περισσότεροι από 80 Αστυνομικοί, με δύο ΟΠΚΕ και συμβατικά περιπολικά της Ασφάλειας με τη συνδρομή της ΓΑΔΠ Θεσσαλίας είχαν αναπτυχθεί στον οικισμό. Οι Αστυνομικοί είχαν παρουσία και προστατευτική συνδρομή για τα συνεργεία του ΕΟΔΥ κατά  τον επαναληπτικό έλεγχο  στους 35 Ρομα που ήταν  θετικοί στον κορωνοϊό, για να μεταφερθούν στη δομή “Αρωγή”, όταν εκδηλώθηκε ένταση από οργανωμένες ομάδες και δέχθηκαν επίθεση από περίπου 800 Ρομα.

Οργανωμένες ομάδες Ρομα, άναψαν φωτιές και αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε προσέγγιση

Όταν Ρομά επιδίωξαν να καταγγείλουν με αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων, ζήτησαν να παραχωρήσουν δηλώσει σε τηλεοπτικά συνεργεία, “.. έδειχναν το θετικό μοριακό τεστ του ΕΟΔΥ και τα αρνητικά από τεστ αντισωμάτων”, επισημαίνει εμφατικά Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για να εξηγήσει πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια.  Αφού ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Γαρουφαλιάς, ο οποίος εργάζεται ως ανταποκριτής από τη Θεσσαλία,  δέχθηκε επίθεση από τουλάχιστον δύο Ρομα. Οι Αστυνομικοί ηρέμησαν τα πνεύματα και απομάκρυναν το τηλεοπτικό συνεργείο, ωστόσο δεν πρόλαβαν να επέμβουν ώστε να αποτρέψουν την επίθεση, καθώς η κίνηση των Ρομά ήταν αιφνιδιαστική και μέχρι εκείνη τη στιγμή έδειχναν να μην έχουν εκδηλώσει βίαιες συμπεριφορές.

Για την επίθεση δεν ακολούθησαν  προσαγωγές ή συλλήψεις ώστε να μην προκληθεί όξυνση της κατάστασης. Ωστόσο όπως επισημαίνεται από Αστυνομικές πηγές, στο ενδεχόμενο συνέχισης των επεισοδίων,  θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες, ναι να ακολουθήσουν προσαγωγές και συλλήψεις, υποκινητών και δραστών.