Ν.Τόσκας : “Υπάρχουν αυτοί που θέλουν οι κάτοικοι της Ευρώπης να έχουν μόνο ένα χρώμα και άλλοι που στηρίζουν τις ευρωπαϊκές αξίες- Πρέπει να πεισθεί και η Τουρκία να δέχεται τις επιστροφές”

Για το προσφυγικό και τις αξιολογήσεις των Ευρωπαίων στη χώρα μας, αλλά και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα σχολίασε ο αναπληρωτήςΥπουργός Προστασίας του Πολίτη.

image

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποστήριξε οτι “υπάρχουν κατά κάποιο τρόπο δύο πλευρές. Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική, υπάρχουν αυτοί που δεν κατάλαβαν, δεν έχουν καταλάβει από ευρωπαϊκές αξίες και οι οποίοι θέλουν οι κάτοικοι της Ευρώπης να έχουν μόνο ένα χρώμα και υπάρχουν και άλλοι που στηρίζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και αν θέλετε στηρίζουν -και όταν λέμε ευρωπαϊκές αξίες εννοούμε φυσικά και τον ελληνικό πολιτισμό και τις ελληνικές αξίες. Επομένως, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή κινείται μέσα από τις αντιφάσεις αυτές, μέσα από τα συμφέροντα που υπάρχουν πίσω από αυτές τις αντιφάσεις. Πρέπει να πεισθούν και αυτές οι χώρες. Πρέπει να πεισθεί και η Τουρκία να δέχεται τις επιστροφές από τους οικονομικούς μετανάστες που έρχονται στη Χώρα μας. Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε η «μαύρη τρύπα» και να δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους που κατατρεγμένοι έρχονται εδώ”.
Ενώ σημείωσε νε νοημα, σε σχετική ερώτηση για την απόφαση της Τουρκίας να απουσίαζει από τη Σύνοδο,  “για τους λόγους που ξέρουμε ή για τους λόγους που προφασίστηκε” και πρόσθεσε, “πρέπει, δεν μπορεί να αποφύγει η Τουρκία να πάρει θέση. Υπάρχει απόφαση για συμμετοχή Νατοϊκών δυνάμεων. Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ δεν θα μηδενίσει τις ροές. Θα είναι σημαντικός παράγοντας όμως για τον έλεγχο, για την αποτροπή. Θα συμβάλλει και αυτός ο παράγοντας στη μείωση των ροών και στο να καταδειχθεί ότι από την Τουρκία έρχονται αυτοί οι πρόσφυγες”.
Με ιδιαίτερη αναφορά στο hot spot της Κω, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε “Στην Κω, γατί εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Προχωρούν κανονικά οι εργασίες και πιστεύω σιγά σιγά ότι πείθεται και ο κόσμος ότι είναι προτιμότερο αντί να γυρίζουν οι πρόσφυγες στους δρόμους και στο λιμάνι, να είναι συγκεντρωμένοι, να καταγραφούν κανονικά και να αναχωρούν μέσα σε 72 ώρες από το νησί. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, έχουμε τα 5 hot spots στα νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο. Η Κως θέλει κάποιες μέρες να τελειώσει. Η Σάμος θέλει καμιά βδομάδα να τελειώσει. Είναι μισή τελειωμένη. Τα υπόλοιπα είναι ήδη τελειωμένα και από το Σαββατοκύριακο αρχίζει και μπαίνει κόσμος. Είχαμε μία μείωση των ροών. Για αυτό δεν μπήκε πολύς κόσμος, αλλά από χθες δυστυχώς είχαμε πάλι 4.000. Βλέπω πάλι μια αύξηση”.
Σε ερωτηση, για τον κατ εκτιμηση αριθμό των μεταναστευτικών ροών που θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα στο ενδεχόμενο των κλειστων συνόρων, ο αναπληρωτης Υπουργος ανέφερε ότι “μπορεί να μην έχουμε θέμα ακόμα από τα σύνορα, αλλά η ροή έχει στενέψει από τα βόρεια σύνορα. Η ροή συνεχίζεται για την ώρα, με προβλήματα, αλλά συνεχίζεται. Οι αριθμοί είναι αυτοί που έχουν συμφωνηθεί, οι 50.000 που ξέρετε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει συνεχής πίεση προς άλλες χώρες, προς τρίτες χώρες να δεχθούν τους υπηκόους τους, μιλάω για Μαρόκο, για Πακιστάν, για άλλες χώρες. Υπάρχει πίεση στην Τουρκία, όχι δική μας μόνο, αλλά κύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν θέλετε υπάρχει και υποδοχή και καλή διάθεση τουλάχιστον στα λόγια για την ώρα, από την τουρκική πλευρά. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει και ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής της Τουρκίας και έδειξε πολύ καλή διάθεση. Μπορώ να πω περισσότερη από όση περιμέναμε, αλλά θα φανεί αυτό στην πράξη. Είναι ένα θέμα, στο οποίο υπάρχουν πολλές πιέσεις από παντού. Θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Είμαστε αισιόδοξοι”.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο σχέδιο Β της Ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τους εταίρους, στην περίπτωση που εγκλωβιστεί μεγαλύτερος πληθυσμού στη χώρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε, ” Όποιος δεν σχεδιάζει, στέκεται στον αέρα. Πάντα πρέπει να σχεδιάζουμε και για τις δυσμενείς καταστάσεις. Όμως από την άλλη μεριά είναι απίθανο να πιστέψουμε ότι θεωρεί η Ευρώπη πως μπορεί εμείς να γίνουμε η «μαύρη τρύπα» και να δεχθούμε όλο αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα και αυτοί να κάθονται να κοιτάνε. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και το ξέρουν καλά”.