Ν.Τόσκας: «Κι από εμάς ζητούσε φρούρηση ο Φουρθιώτης, έλεγε ότι τον απειλούσε η 17 Νοέμβρη!»

Είχε στείλει απανωτές επιστολές, ωστόσο πετιούνταν στον κάλαθο των αχρήστων, δηλώνει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τα αιτήματα του Μένανδρου Φουρθιώτη για συνοδεία.

Σε συνέντευξη του στο iEidiseis ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σημειώνει, «Η επίθεση που δέχτηκα από δημοσιογραφικούς κύκλους και πρώην πολιτικούς που τους μείωσα τη φρουρά ήταν τρομερή και λίγο-πολύ είναι γνωστή», αναφέρει. Τι καταγγέλλει.

«Νοσηρό φαινόμενο»χαρακτηρίζει την παροχή φρουράς στον Μένιο Φουρθιώτη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και αποκαλύπτει πως και επί προηγούμενης κυβέρνησης ζητούσε φρούρηση, αλλά δεν του δόθηκε.

«Είχε ζητήσει με απανωτές επιστολές, με τα ίδια παραμύθια περί απειλής από την 17Ν. Ήταν φανερό ότι έλεγε ψέματα μια και οι καταδικασθέντες της 17Ν ήταν στη φυλακή και γι αυτό αντιμετωπίσθηκε από τους αρμόδιους σαν γραφική περίπτωση. Δεν τόλμησε, φυσικά, να εκβιάσει ή να έρθει στο υπουργείο με μπράβους, ίσως γιατί ήξερε τι θα επακολουθούσε…», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως η εντολή «δόθηκε από ψηλά»!

«Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή φύλαξης, πάντως για τέτοια περίπτωση ‘’δημοσιογράφου’’ δεν πιστεύω ότι την έδωσε ο αρμόδιος αστυνομικός διοικητής φύλαξης των επισήμων. Πιστεύω ότι ο Υπουργός οφείλει μια απάντηση για το θέμα», υπογραμμίζει, ενώ διευκρινίζει: «Τέτοια προστασία δεν είχαν ούτε οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης και πιθανόν να μην έχουν και ορισμένοι τωρινοί υπουργοί».

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η απάντηση για το τι συνέβη με την αστυνομική φύλαξη επί των ημερών του, καθώς αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως δέχθηκε επιθέσεις από δημοσιογράφους και πολιτικούς σε άλλα θέματα, επειδή τους έκοψε ή τους μείωσε την αστυνομική δύναμη που τους φρουρούσε! Αναφέρει τα εξής:«Επί των ημερών μου έγινε σοβαρή προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που φύλαγαν διάφορα πρόσωπα ώστε να αυξηθεί η δύναμη όσων ασχολούνταν με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και επειδή από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περιστατικά ‘’φαιδρά’’. Στην πρώτη φάση αφαιρέθηκαν 800 και σε δεύτερη 400. Περιττό να πω ότι η επίθεση που δέχτηκα από δημοσιογραφικούς κύκλους και πρώην πολιτικούς ήταν τρομερή και λίγο-πολύ είναι γνωστή. Είναι γνωστό εξάλλου σε όλους ότι όπου δίνεις αστυνομικούς σταματάει ή μειώνεται η κριτική. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλοί επανήλθαν. Δεν θέλω να απαντήσω για συγκεκριμένες υπερβολές, εκτός αν χρειασθεί. Η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να μειωθούν οι αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων».

Η συνομιλία που είχαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει ως εξής:
Πώς κρίνετε την φρούρηση Φουρθιώτη από την ΕΛΑΣ κ. Τόσκα; Γιατί διαψεύστηκε αρχικά από την αστυνομία; Και υπό ποιες προϋποθέσεις δίδεται τόση μεγάλη αστυνομική δύναμη;

Η φρούρηση ενός «δημοσιογράφου», πρώην μάνατζερ μοντέλου, με μια οικονομική άνοδο που δεν έχει διευκρινισθεί και που απαιτεί προστασία από το κράτος επειδή δήθεν απειλείται, είναι φαινόμενο νοσηρό. Και δεν πρόκειται περί λάθους των υπηρεσιών. Τέτοια προστασία δεν είχαν ούτε οι Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης και πιθανόν να μην έχουν και ορισμένοι τωρινοί Υπουργοί.

Υπήρχε περίπτωση να μην γνώριζε την περίπτωση ο υπουργός;

Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή φύλαξης, πάντως για τέτοια περίπτωση «δημοσιογράφου» δεν πιστεύω ότι την έδωσε ο αρμόδιος αστυνομικός διοικητής φύλαξης των επισήμων. Πιστεύω ότι ο Υπουργός οφείλει μια απάντηση για το θέμα.

Σε εσάς ο Φουρθιώτης πώς και δεν είχε ζητήσει αστυνομική δύναμη;

Είχε ζητήσει με απανωτές επιστολές, με τα ίδια παραμύθια περί απειλής από την 17Ν. Ήταν φανερό ότι έλεγε ψέματα μια και οι καταδικασθέντες της 17Ν ήταν στη φυλακή και γι αυτό αντιμετωπίσθηκε από τους αρμόδιους σαν γραφική περίπτωση. Δεν τόλμησε, φυσικά, να εκβιάσει ή να έρθει στο υπουργείο με μπράβους, ίσως γιατί ήξερε τι θα επακολουθούσε…

Επί των ημερών σας πόση ήταν η αστυνομική δύναμη που παρέχονταν για προστασία; Τη μειώσατε;

Επί των ημερών μου έγινε σοβαρή προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που φύλαγαν διάφορα πρόσωπα ώστε να αυξηθεί η δύναμη όσων ασχολούνταν με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και επειδή από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περιστατικά ‘’φαιδρά’’. Στην πρώτη φάση αφαιρέθηκαν 800 και σε δεύτερη 400. Περιττό να πω ότι η επίθεση που δέχτηκα από δημοσιογραφικούς κύκλους και πρώην πολιτικούς ήταν τρομερή και λίγο-πολύ είναι γνωστή. Είναι γνωστό εξάλλου σε όλους ότι όπου δίνεις αστυνομικούς σταματάει ή μειώνεται η κριτική. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλοί επανήλθαν. Δεν θέλω να απαντήσω για συγκεκριμένες υπερβολές, εκτός αν χρειασθεί. Η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να μειωθούν οι αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων.