Ν.Τόσκας: “Η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων δεν γίνεται με τη βία, δεν γίνεται με τανκς”

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε (13/10) στους διαπιστευμένους συντάκτες. Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκας μεταξύ αλλων ερωτήθηκε αναφορικά με τις ομάδες αυτοπροσδιοριζόμενων αντιεξουσιαστών, τα επεισόδια και τη στάση του, στο ενδεχόμενο να διαχειριστεί κατάσταση κατάληψης, όπως κατά το παρελθόν, στην περίτπωση της Πρυτανείας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ_ΦΩΤΙΑΔημοσιογράφος : Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την ομιλία σας στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις όσον αφορά το Υπουργείο, μιλάτε για «συλλαμβανόμενους»; Λέτε, «Θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων. Πρέπει και εδώ να εμπνεύσουμε στους αστυνομικούς μας ορισμένες ιδέες και αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι είναι σωφρονιστικά ακατάλληλο το να εξαντλούμε με υπερβολή όλο το τιμωρητικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα σε κάθε ανήλικο που συλλαμβάνεται».

Επειδή είπατε προηγουμένως ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες. Καταρχάς θέλω να μου πείτε από πού ορμώμενος και πίσω από ποιο Νόμο, αν θέλετε, ο οποίος δε μπορώ να καταλάβω που μπορεί να το λέει στο σύνταγμα ή κάποιος άλλος νόμος, θα πούμε στον αστυνομικό ο οποίος στοιχειοθετεί αδικήματα, σήμερα στοιχειοθέτησε στον ανήλικο πέντε, τη Τετάρτη τέσσερα και το Σάββατο τρία. Κι επίσης θέλω να σας πω και μια ενδιάσταση.
Ξέρετε, το τελευταίο διάστημα στα Εξάρχεια, γίνονται συνεχώς συλλήψεις ανηλίκων που προφανώς στο χώρο μπαίνει “νέο αίμα”- στρατολόγηση ανηλίκων- που τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν ακόμη και 12χρονα που πήγαν να κάψουν το Τμήμα. Ερωτώ λοιπόν πως υπάρχει παρέμβαση από έναν Υπουργό ο οποίος μου άρεσε που είπε ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες και η τοπική κοινωνία έχει κανόνες. Από πού λοιπόν ο Υπουργός αυτός κάνει παρέμβαση στα αστυνομικά όργανα που είναι να στοιχειοθετούν ένα αδίκημα και όχι να επιβάλουν τις κατηγορίες, αυτό θα το κάνει η δικαιοσύνη. Πώς λοιπόν τους λέει ότι έναν ανήλικο βρε παιδί μου, εντάξει μη του βάλεις κι όλο τον Ποινικό Κώδικα βάλτου τον μισό.

*Υπουργός: Σε καμία περίπτωση δε πρέπει κάποιον που πιάνουμε για το συγκεκριμένο αδίκημα να του φορτώνουμε όλο τον Ποινικό Κώδικα. Οι νομικοί το λένε παντού αυτό, ότι θα πρέπει κάποιος να κατηγορείται γι’ αυτό για το οποίο συνελήφθη και δε θα πρέπει να γίνεται αυθαίρετη, υπερβολική ερμηνεία από το όργανο της τάξης και να του φορτώνεται τιμωρητικά, εκδικητικά. Μου πέταξες την πέτρα, μου πέταξες μολότοφ, άρα εγώ σε φορτώνω στο κατηγορητήριο με επιπλέον ή κάνω μια διασταλτική ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα και σε φορτώνω με πολλά αδικήματα. Θα πρέπει ο καθένας να κατηγορηθεί για το παράπτωμα για την παράβαση, για το αδίκημα για το οποίο συνελήφθη. Αυτό λέω. Και είμαι ξεκάθαρος.

* Δημοσιογράφος: Είπατε κάποια στιγμή ότι για την Αστυνομία δεν υπάρχει “άβατο” και δεν υπάρχει γκέτο.
*Υπουργός: Δεν πρέπει να υπάρχουν περιοχές, στις οποίες να απαγορεύεται η πρόσβαση της

*Αστυνομίας για διάφορους λόγους.

*Δημοσιογράφος : Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Πρώτον, δεν φοβάστε μην διαψευστείτε κι εσείς όπως και άλλοι προκάτοχοι σας που το έχουν ξαναπεί, αλλά δυστυχώς δεν το κατάφεραν και βεβαίως, την ίδια στιγμή που σε κάποιες περιοχές, όχι τόσο επικίνδυνες και εδώ στην Αττική, οι επικοινωνίες των πληρωμάτων, των Αστυνομικών με το Κέντρο Επιχειρήσεων κ.λπ. είναι ανύπαρκτες και γίνονται με κινητά τηλέφωνα.

*Υπουργός: Το πρώτο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα κοινωνικό, πολιτικό και το άλλο είναι ένα τεχνικό θέμα, έτσι; Να ξεκαθαρίσουμε το πώς θα το προσεγγίσουμε. Φυσικά φοβάμαι μήπως διαψευστώ και φυσικά βλέπω ότι η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων δεν γίνεται με τη βία, δεν γίνεται με τανκς. Πας και εισβάλλεις σε μια περιοχή και λύνεις το πρόβλημα της κατοχής αυτής της περιοχής. Αυτό γίνεται στη Βαγδάτη, δεν γίνεται στην Αθήνα. Δεν γίνεται στις πολιτισμένες πόλεις. Όμως, νομίζω θα συμφωνήσετε ότι δεν πρέπει μικρές ομάδες να απαγορεύουν την πρόσβαση των οργάνων, τα οποία πάνε εκεί για συγκεκριμένους λόγους και μπορεί και να επιδιώκεται και πρέπει να επιδιώκεται και συνεργασία των κατοίκων μιας περιοχής με τα όργανα της τάξης. Και αυτή θα είναι η κύρια επιδίωξή μας γνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα εγκληματικότητας, που υπάρχουν σε κάποιες περιοχές και τα άλλα προβλήματα. Εμείς, άστε μας να φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε όχι το 100%, αλλά ένα αρκετά καλό ποσοστό αυτής μας της επιδίωξης. Το 100% δεν θα το πετύχουμε σας το λέω από τώρα.

*ΓΓ Προστασίας του Πολίτη: Σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε κάλυψη εκατό τοις εκατό, επαναλαμβάνω για το λεκανοπέδιο, από κει και πέρα υπάρχει η εντολή και η εξουσιοδότηση να χειριστούμε και πιθανή επέκταση του συστήματος σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως παράδειγμα η Θεσσαλονίκη και αλλού.

*Δημοσιογράφος: Το πρώτο μεγάλο θέμα που αντιμετώπισε ο προκάτοχος σας όταν ήρθε σε αυτό εδώ το Υπουργείο ήταν η κατάληψη της Πρυτανείας , θυμάμαι αν δεν κάνω λάθος το παρακολουθήσατε και εσείς είχατε δει τι είχε γίνει τότε . Τώρα είστε Υπουργός Δημοσιάς Τάξης μπορείτε λοιπόν να μου πείτε και με βάση και με αυτό που αντιμετωπίσανε τότε και έτσι όπως αντιμετωπίστηκε το θέμα όπως έπρεπε , εσείς δηλαδή σε μια ανάλογη περίπτωση, επειδή βλέπω πως δεν μασάτε τα λόγια σας στρατιωτικός είστε, θέλετε να μου πείτε πως πιστεύετε ότι πρέπει να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο θέμα και η πολιτεία αλλά και αυτό το Υπουργείο.

*Υπουργός: Προφανώς δεν θα κάνω οποιαδήποτε κριτική σε προκατόχους μου αλλά δεν υπάρχουν συνταγές όπως ξέρετε καλά για την αντιμετώπιση των διαφορών περιστατικών , ούτε για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών ούτε για την αντιμετώπιση εκτροπών σε διαδηλώσεις ούτε οτιδήποτε δεν βγάζεις το χαρτάκι με την συνταγή από την τσέπη και ενεργείς ανάλογα.

*Δημοσιογράφος: Πώς πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να αντιδράσει η πολιτεία και αυτό εδώ το Υπουργείο σε όλες αυτές τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που κατά καιρούς εισβάλουν σε διάφορους δημόσιους χώρους, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπαίνουν κάθε τρεις και λίγο στο Πολυτεχνείο, μπαίνουν μέσα και πετάνε μολότοφ απ’ έξω ή θέλουν να διεκδικήσουν κάτι και αυτό το κάνουν κάνοντας κατάληψη στα Πανεπιστήμια και την Πρυτανεία.

*Υπουργός: Δεν είναι όλες οι περιπτώσει ίδιες, συνεργαζόμαστε με τα άλλα Υπουργεία, όπως ξέρετε καλά καμία ενέργεια της αστυνομίας δεν γίνεται έτσι επειδή το θέλει η αστυνομία ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι οι περιπτώσεις αυτές που αναφέρατε που υπάρχει συντονισμός κάθε φορά, μεταξύ των Υπουργείων αλλά και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου (13/10) του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκου Τόσκα.