Ν.Σμύρνη, Λάρισας: Ρομά κατά Τσιόδρα και Χαρδαλιά στον καταυλισμό- Η παρουσία τους λειτούργησε κατευναστικά στην ένταση

Η κίνηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόρδα, να μπουν στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα

Παρέμβαση λίγο πριν ξεσπάσουν ταραχές στον καταυλισμό του συνοικισμού της Νέας Σμύρνης Λάρισας από Ρομά, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την καραντίνα και ζητούσαν εξηγήσεις, πραγματοποίησαν ο  Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόρδας, προκειμένου να εξηγήσουν στους διαβιούντες στον καταυλισμό, γιατί τους επιβλήθηκε καραντίνα και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τηρήσουν απαρρέκκλιτα τα μέτρα.

Με άγριες διαθέσεις προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, το Νίκο Χαρδαλιά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό

Οι Ρομά από την στιγμή που τέθηκαν σε καραντίνα έδειξαν τις προθέσεις τους να μην ακολουθήσουν τα μέτρα καθώς το πρώτο κιόλας βράδυ (09/04) διοργάνωσαν γλέντι, είχαν έντονες διαμαρτυρίες και το ενδεχόμενο εκδήλωσης ταραχών ήταν εμφανής. Το πρωί (10/04) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόρδας  συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, βρέθηκαν στον καταυλισμό. Στην παρουσία τους συγκεντρωμένοι Ρομά αντέδρασαν στην είσοδό τους στον καταυλισμό και με ύβρεις και αποδοκιμασίες κινήθηκαν εναντίον τους, ενώ εκτόξευαν κατηγορίες για «ρατσισμό», ενώ ακούστηκαν και θεωρίες ότι τους έθεσαν σε καραντίνα χωρίς λόγο.

Εξηγήσεις για την καραντίνα ζητούσαν οι Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα

Οι εκπρόσωπο των Αρχών διαβεβαίωσαν τους Ρομά ότι έχει εξασφαλισθεί η τροφοδοσία στον οικισμό, ενώ εκτός της ημέρας αναμένεται να ορισθούν διαμεσολαβητές-εκπρόσωποι των Ρομά που θα έρχονται σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για όποιο ζήτημα προκύπτει.

Ακολούθησε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος εξερχόμενος, τόνισε σε δηλώσεις του ότι θα ληφθούν όποια μέτρα είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε στη Λάρισα με τα 20 κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη για τον οποίο έχει αποφασιστεί υποχρεωτική καραντίνα .

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι κλείνουν μέχρι νεοτέρας όλες οι Λαϊκές Αγορές στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, ενώ σφραγίστηκε και η  Δομή λαθρομεταναστών στο Κουτσόχερο καθώς από την επίσημη πολιτείας έχουν επιστρατεύεται ξενοδοχείο στη Λάρισα σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις στην «Αρωγή» στο ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων κρουσμάτων , Όπως τόνισε ο Δήμαρχος της πόλης, δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση το ενδεχόμενο για ολική καραντίνα  της Λάρισας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Aστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής στο ΓΝΛ κ. Απόστολος Κομνός, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, κ. Βασίλης Πάντζος.