Μυτιλήνη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση μετακίνησης 1.500 από τη Μόρια

Μεταφορά στο πλαίσιο του Κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά, τα οποία δέχονται νέο κύμα ροών από την Τουρκία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται -από τα ξημερώματα (02/09)- επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και λαθρομεταναστών από τη Λέσβο.

Με το πλοίο «Καλντέρα Βιστα», έχει προγραμματισθεί (02/09-08.00) με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η μεταφορά 640λαθρομεταναστών, ενώ πρόκετια να αναχωρήσουν με το πλοιο «Άκουα Μπλου» (02/09-12.00) και οι υπόλοιποι για τη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμός τον καταυλισμό στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενίσχυση των περιπολιών του Λιμενικού, με αναγνώριση του ευρύτερου σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της Αγκυρας με στόχο την αύξηση της πίεσης προς την Ευρώπη μέσω του μεταναστευτικού.

Ενδεικτικό της κατάστασης, η απόβαση το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης (29/08), μέσα σε μία ώρα, στη Λέσβο κατέπλευσαν 13 βάρκες στις οποίες επέβαιναν συνολικά 547 λαθρομετανάστες. Με όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) υπερπλήρη, η πίεση που ασκούν οι νέες αφίξεις είναι ασφυκτική.

Επείγουσα η ανάγκη για αποσυμφόρηση της κατάστασης στα νησιά- Στη Λέσβο, διαβιούν περισσότεροι από 10.000 “εγκλωβισμένοι”

Οπως κετιμάται από πηγές του ΥΠΕΞ, το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών, σχετίζεται με τις δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του από τον Ταγιπ Ερντογάν και την παραμονή στην τουρκική επικράτεια περισσοτέρων των 3 εκατ. λαθρομεταναστών. Η αύξηση των ροών, έχει στόχο να πιέσουν την Ευρώπη για περισσότερα χρήματα προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά και για πιο ευνοϊκή στάση στις κινήσεις της Αγκυρας στη Αν. Μεσόγειο, κατάσταση που αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας για να πιέσει την Ευρώπη  και στον πόλεμο της Συρίας.

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Αύγουστο οι υπηρεσίες του Λιμενικού έχουν διαχειριστεί 8.200 λαθρομετανάστες έναντι 3.400 τον Αύγουστο του πρηγούμενο έτος (2018). Από τις Αρχές, πρόκειται να κατατεθεί αίτημα στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex με αίτηαμ έκτακτης οικονομικής βοήθεια, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος στις αυξημένες περιπολίες κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας.