ΚΥΣΕΑ υπο τον Πρωθυπουργό λόγω αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα

Έκτακτη σύγκληση ΚΥΣΕΑ από τον πρωθυπουργό λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε «Αύριο, Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 11.00, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών».

Αφορμή της κινητοποίησης η αφιξη (29/08) στην Λέσβο 546 λαθρομεταναστών με 13βαρκες στην έδρα ΜΚΟ, ενώ άλλες 3βαρκες αποβίβασαν 104λαθρομετανάστες σε Θερμή Σκαλα Μυστεγνών και Λάμνα Μολύβου με  κίνηση από την εποχή του 2015, πριν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Με το Τούρκικο Λιμενικό να ρίχνει άγκυρα στο ενδεχόμενο οι ελληνικές Αρχές να επιχειρούσαν επαναπροώθηση.

Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, επιβάρυναν με δηλώσεις τους τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας πως οι ροές θα παραμείνουν για καιρό αυξημένες, τόσο λόγω της «εκκαθάρισης» της Κωνσταντινούπολης από μετανάστες, αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία.

Την ιδια ωρα ο καταυλισμός της Μόριας έχει φτάσει τους 10.241 λαθρομετανάστες, με αναφορά ως τον μεγαλύτερο καταυλισμό λαθρομεταναστών της Ευρώπης!

Σε σύσκεψη, αποφασίστηκε να μεταφερθούν 1.002 λαθρομετανάστες από τη Μόρια στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας (03/09), με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το διάβημα που επέδωσε στον πρέσβη της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζητώντας από τη γειτονική χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.