Μυτιλήνη: Εκκένωση του λιμένα, μεταφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες- Επιχειρησαν κατάληψη πλοίου της γραμμής.

Σε ανοιχτό χώρο, μεταφέρονται οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι νωρίτερα επιχείρησαν να καταλάβουν το «Blue Star 1». Επέμβαση των Λιμενικών, για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν από το πρωί να επιβάλουν την τάξη και να ελέγξουν τους περίπου 10 000 οι οποίοι έχουν κάνει “απόβαση” στη Μυτιλήνη.
Απο τις πρωτες πρωινές ώρες, οι λαθρομετανάστες από τον προβλήτα του λιμανιού μεταφέρθηκαν στον ανοιχτό χώρο της “Φυκιότρυπας”, για διαμονή, κοντά στην πλαζ “Τσαμάκια” που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Ωστόσο ο χώρος δε διαθέτει υποδομές για την παραμονή των λαθρομεταναστών, κατάσταση που επιτείνει το πρόβλημα. Εκεί θα γίνει η καταγραφή και καταμέτρησης των λαθρομεταναστών οι οποίοι επιδιώκουν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη με τα χάρτια παραμονης που εχουν από τις αρμόδιες Αρχές .

Νωρίτερα (04/09) είχαν προκληθεί επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν περίπου 1000 λαθρομετανάστες επιχείρησαν να εισβάλλουν στο πλοίο της γραμμής «Blue Star 1» αναφωνόντας ομόφωνα, “Αθήνα, Αθήνα”. Αμέση ηταν η αντιδραση του Λιμενικού, οι οποίοι με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης απομάκρυνε τους λαθρομετανάστες από τον προβλήτα του πλοίου της γραμμής, ενω ο καπετάνιος του πλοίου έδωσε εντολή και το πλήρωμα σήκωσε τον καταπέλτη  για να αποτρέψει τη μαζική εισβολή.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, περιγράφει την κατάσταση “εκτός ελέγχου και σημειώνει σε δήλωσή του “Πάνε να κάνουν πολιτικό ένα θέμα το οποιο ειναι εθνικό” . Ο ίδιος έχει ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατασταση έκτακτου ανάγκης, ενώ σημείωσε ότι ακριβής αριθμός των λαθρομεταναστών δεν έχει καταγραφεί-  μέχρι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δε γνωρίζουν τον συνολικο αριθμό λαθρομεταναστών και προσφυγων οι οποίοι συνωστίζονται στο  νησί.
«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες καταγεγραμμένοι (σσ λαθρομετανάστες) οι οποίοι περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν», δηλωσε (04/09) ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε με νόημα.
Εν τω μεταξύ, κατέπλευσε (04/09-10.00) @ στο προβλήτα της πύλης Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας 2504 λαθρομετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- 491 (Κω), 164 (Κάλυμνο), 1102 (Λέρο), 747 (Μυτηλήνη). Στη συνέχεια, υπό τις υποδείξεις Λιμενικών οι οποίοι έχουν διατεθεί μέτρα στο χώρο του λιμένα Πειραιώς, οι λαθρομετανάστες μετακινούνται προς τα ΜΜΜ και με κάθε μέσο μετακινούνται προς την Κεντρική Μακεδονία, και τα σύνορα της Ειδομένης με προορισμό την Ευρώπη.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport