“Μόρια, το μέρος των έντονων αντιθέσεων. Η αλήθεια ΔΕ βρίσκετε στη μέση, για όλα φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται στο μεταναστευτικό”

Με αφορμή τον εμπρόθετο εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ο Ανθυπαστυνόμος της ΕΛΑΣ (από Συνοριακός) παραθέτει τη δική του ανάμνηση από την υπηρεσία του στο νησί

“Μόρια !!! Πέντε μήνες υπηρέτησα εκεί το 2016. Στους πέντε μήνες που έμεινα εκεί τρεις (!!!) φορές κάψανε τον καταυλισμό τις δύο σχεδόν ολοσχερώς!!!
Η Μόρια για μένα είναι το μέρος των έντονων αντιθέσεων. Είναι το μέρος που ο πρόσφυγας ή μετανάστης ή όπως θες πες τον την Δευτέρα που πατάει το πόδι του στο camp θες να τον βοηθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις κ την Παρασκευή σε φτάνει να αναθεματίζεις την ώρα κ την στιγμή που τον βοήθησες!!!! Αν προσπαθήσεις να δώσεις πολιτική απάντηση στο ποιος φταίει για αυτές τις αντιθέσεις , αριστερόστροφα θα ακούσεις φταίνε οι αστυνομικοί , οι εργαζόμενοι στο camp, το άσυλο κλπ, δεξιόστροφα θα ακούσεις φταίνε οι “λάθρο”.

Η αλήθεια ΔΕΝ βρίσκετε στην μέση, η αλήθεια είναι μια κ είναι τρομακτικά απλή κ συνάμα επώδυνη, για όλα φταίει η πολιτική που εφαρμόζει η χώρα στο μεταναστευτικό -προσφυγικό , η οποία αλλάζει ανάλογα την κυβέρνηση κ πολλές φορές η μία αναιρεί τα πεπραγμένα της άλλης!!! Στα εθνικά θέματα -κ ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό-δεν χωρούν ανούσιες αντιπαραθέσεις δεξιών κ αριστερών. Ναι θα είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που έχουν ανάγκη, σε αυτούς που τους κυνηγούν, σε αυτούς που ζουν σε χαλάσματα , σε εμπόλεμη ζώνη, στα παιδιά. Να είμαστε όμως κ απόλυτοι κ αποφασιστικοί ότι η Χώρα δεν θα γίνει ένα μέρος που θα βολοδέρνουν δεξιά κ αριστερά αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών ζώντας μέσω επιδομάτων κ έκνομων ενεργειών ( παρεμπόριο, διακίνηση ουσιών, πλαστογραφίες, trafficking,κλοπές) , από χώρες που δεν συντρέχουν οι λόγοι να ζητεί κάποιος άσυλο ( τελευταία είναι της “μόδας” μέχρι κ οι Αλβανοί να αιτούνται άσυλο) κ να παραμένει στην Χώρα.
Η Ελλάδα είναι άτυχη μιας κ συνορεύει με έναν πολύ κακό γείτονα , επειδή όμως δεν μπορούμε να τα αποδίδουμε όλα στην τύχη, είναι κ άξια της μοίρας της για τις πολιτικές επιλογές ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία!!!” καταλήγει ο Νίκος Μπαλούρδος στο σχόλιό του.