ΜΟΔ Αθηνών- Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την στάση της δικαιοσύνης μέχρι σήμερα»

Το ΜΟΔ Αθηνών, διέκοψε, και η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 26 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί και απόφαση για την ποινική μεταχείριση της καθ’ ομολογίαν δράστιδας της επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Πρόταση για ενοχή της κατηγορούμενης για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από τον Εισαγγελέα Έδρας, Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη, ο οποίος στην αγόρευσή του ζήτησε να κριθεί ένοχη η 36χρονη Έφη Κακαρατζούλα, για την επίθεση στις 20 Μαΐου 2020 με βιτριόλι, στην Ιωάννα Παλισπύρου, και χαρακτήρισε ως την «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας», ενώ σημείωσε ότι η κατηγορούμενη ενήργησε, «εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό».

Η Ιωάννα μετά το τέλος της δίκης σε δήλωσή της, ανέφερε, «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη στάση της δικαιοσύνης μέχρι σήμερα, η οποία μου δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανέβω και στον οποίο με έχει υποβάλλει η Έφη Κακαράντζουλα»

Σε σημείο της αγόρευσής του, ο Εισαγγελικός Λειτουργός κατά την ακροαματική διαδικαστία, ανέφερε ότι, «την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέος σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωαννα εισήλθε στο ισόγειο και ανέμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά» ανέφερε στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας και προχώρησε με την περιγραφή της επίθεσης.

«Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας». Στην αναφορά του Εισαγγελέας σε ανθρωποκτόνο εγωισμό οι φίλες και οι συγγενείς της Ιωάννας που παρακολουθούν την ακροαματική διαδικασία έξω από τη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε λυγμούς.

«Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων» ανέφερε ο εισαγγελέας καταλήγοντας ότι «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, για τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα «Δε θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε»

Καταλήγοντας ο Εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ανέφερε, «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόδου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά» τόνισε εμφατικά ο Εισαγγελικός Λειτουργός.