ΜΟΔ Αθηνών: Η ώρα της απόφασης για την ποινική μεταχείριση της βιτριολίστριας- Στα Δικαστήρια η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του ΜΟΔ Αθηνών για την απόφαση ποινικής μεταχείρισης της κατηγορούμενης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, μετά τις αφορεύσεις των Δικηγόρων των Δικαστών και της κρίσης των Ενόρκων

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης συνεχίζεται σήμερα η 7η δικάσιμος στο ΜΟΔ Αθηνών, για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, με καθ’ ομολογίαν δράστιδα ,την 36χρονη Έφη Κακαρατζουλα.

Συνοδευόμενη από το δικηγόρο της, Νίκο Αλεξανδρή, η Ιωάννα αφίχθη στο Δικαστήριο (26/10-08.34), ενώ για άλλη μια δικάσιμο η κατηγορούμενη Έφη Κακαρατζουλα, επέλεξε να απέχει της διαδικασίας, χωρίς να εμφανιστεί κατά την ακροαματική διαδικασία.

Έως την Παρασκευή (29/10) σε άλλες δύο συνεδριάσεις, αναμένεται η απόφαση του ΜΟΔ Αθηνών καθώς θα προσδιοριστεί και η κατηγορία για την οποία θα καταδικαστεί καθώς η υπόθεση εισήχθη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ η υπεράσπιση ζητά να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Απόφαση που θα κρίνει το ύψος της ποινής της 36χρονης, καθώς σε καταδίκη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη η μέγιστη ποινή φυλάκισης που προβλέπεται είναι τα 10 χρόνια, ενώ η καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας έχει ως μέγιστη ποινή τα 15 χρόνια. Ωστόσο σύμφωνα με τα ισχύοντα του Π.Κ ο μέγιστος χρόνος έκτισης για την Έφη Κακαρατζουλα, είναι από 5 έως 6 χρόνια.

Κατά την 6η συνεδρίαση του ΜΟΔ Αθηνών, ο Εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης στην πρότασή ανέφερε ότι η κατηγορούμενη, διακατεχόμενη από «ποταπά κίνητρα, ανθρωποκτόνο εγωισμό και ηθική μικρότητα», ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα Παλιοσπύρου, την οποία τελικώς καταδίκασε «εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει ένα Γολγοθά» και χαρακτήρισε ως την «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας», την ημέρα της επίθεσης. Ο Εισαγγελικός Λειτουργός, επικαλέστηκε και την άδεια που ζήτησε από τη δουλειά της για την επόμενη ημέρα η 36χρονη κατηγορούμενη, αμέσως μετά την αποχώρηση της από το σημείο.

Ο Εισαγγελέας Έδρας, σημείωσε στην αγόρευσή του για την πρόταση ποινής της κατηγορούμενης, «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης«.

»Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόδου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά» ανέφερε ο Εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.

Παράλληλα το Δικαστήριο θα αποφανθεί και για το αν η δικογραφία θα επιστρέψει ξανά στον Εισαγγελέα έτσι ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα η 36χρονη να είχε συνεργούς για την επίθεση που διέπραξε και ομολόγησε τον Μάϊο του 2020. Καθώς τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή, το ερώτημα για την ύπαρξη συνεργών κατά την προετοιμασία της επίθεσης, αλλά και για την πηγή προμήθειας του καυστικού υγρού από την κατηγορούμενη.