“Μέσα από τα μάτια μου μια ιστορία μέσα στις 100αδες που δε θα βρουν χώρο, γιατί δεν έχουν στημένες φωτογραφίες ούτε πολιτικές προεκτάσεις”

Από το μέτωπο φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια,  μαρτυρία εθελοντή* στο έργο κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς που καίει για μια ακόμα ημέρα “εξοστρακλιζοντας” τους κατοίκους από το σπίτια τους

Περιγράφει στο NantiaReport.gr, εθελοντής στην κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια, «Πέμπτη 5/8 16:00 το μέτωπο είναι στους Κουρκουλους Εύβοιας μαζί με το σύλλογο πυροπροστασίας Δέδες Λίμνης πάμε στο χωριό περίπου στις 21:00 το μέτωπο απειλή τα πρώτα σπίτια βοηθάμε στην εκκένωση και σβήνουμε μικρές εστίες, καπου στις 22:30 ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση ανατολικά και κατευθύνεται προς το χωριό Κεραμειά πεζοί ακολουθούμε το μέτωπο, το οποίο πλέον απειλή ένα ξηραντήριο ζωοτροφών με προπάνιο εκεί γίνεται αποκοπή από τους υπόλοιπους και με τον ιδιοκτήτη παλεύουμε να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά, πλέον 01:00 της επόμενης Παρασκευή 6/8 η φωτιά απειλή την Αγία Άννα Εύβοιας, με ιδία μέσα μεταβαίνω και βοηθάω στην εκκένωση, ο κόσμος φεύγει πεζός προς κρύα Βρύση και με πλωτά μέσα, το μέτωπο συνεχίζει προς αχλάδι, ξημερώματα γυρνάω στο χωριό Ζωοδόχου Πηγής χωριό καταγωγής μου, το πρωί ενημερωνόμαστε ότι το μέτωπο γυρνάει προς Στροφυλιά. Μεσημέρι της Παρασκευής έχει φτάσει Κήρινθο, πεζός μεταβαίνω στο μέτωπο της φωτιάς που γλύφει τα πρώτα σπίτια. Εκκενώσαμε το χωριό, επιβιβάζομαι σε μια μπουλντόζα από το νόμο Βοιωτίας με εντολή Δασαρχείου και δημιουργούμε ζώνη πυρόσβεσης.

Η φωτιά μας κυκλώνει και εγκαταλείπουμε τελευταία στιγμή κυριολεκτικά. Το μέτωπο περνάει το χωριό και κατευθύνεται στην Ζωοδόχο πηγή. Στις 18:00 εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή. 12:00 το μεσημέρι το χωριό περικύκλωνετε από τις φλόγες, είμαι μέσα σε ένα πυροσβεστικο όχημα με ηρωικό πλήρωμα τον Βαγγέλη ως οδηγό και τον Γιάννη ως πυροσβέστη. Το όχημα κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης παρόλο που έχει χωρητικότητα 1.5 τόνου, από άκρη σε άκρη του χωριού. Εθελοντές και πυροσβέστες γινόμαστε ένα. Στις 02:00 τα ξημερώματα δεύτερο κύμα αέρα μεταφέρει καύτρες μέσα στο χωριό. Από τον ασύρματο ακούγεται εγκαταλείψτε. Το όχημα εγκλωβίζεται μέσα στην φωτιά, δεν μπαίνει η οπίσθεν, ο Βαγγέλης ψύχραιμα καταφέρνει να μας τραβήξει, η κόλαση μαίνεται και το χώριο στο έλεος του Θεού. Οι κάτοικοι είναι στο κάμπο μέσα στο τριφύλλι. Πια 04:00 το χωριό έχει παραδωθεί και εκεί με αυταπάρνηση όλες οι δυνάμεις ουσιαστικά αντεπιτίθενται στο μέτωπο. Εθελοντές και κάτοικοι με κλάρες και κουβάδες, σβήνουμε μικρές εστίες και τα πυροσβεστικά καταλαμβάνουν καίρια σημεία και σπρώχνουν το μέτωπο έξω από το χωριό. Άλλη μια νίκη.
Σάββατο στις 20:00 μέτωπο στο Μετόχι και Σπαθάρι Εύβοιας, νέο κάλεσμα για να συνεχίσουμε τον αγώνα να μην περάσει η φωτιά στο Προκοπί Εύβοιας. Η ώρα πια 22:45 λιπόθυμος μεταφέρθηκα στο κέντρο υγείας Προκοπίου. Εξετάσθηκα από τους γιατρούς όπου και επανήλθα. Στις 08:00 της επόμενης στο σημείο Σπαθάρι η μητέρα των μαχών μαζί με δυνάμεις πεζοπόρων τμήματων ξένων δυνάμεων (βλέπε Ρουμανίκες πυροσβεστικές δυνάμεις) και με εναέρια μέσα το μέτωπο έσβησε. Το νότιο μέτωπο νικήθηκε.
Μέσα από τα μάτια μου μια ιστορία μέσα στις 100αδες που δεν θα βρουν χώρο στα μέσα γιατί δεν έχουν στημένες φωτογραφίες ούτε πολιτικές προεκτάσεις.
Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν και δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές».
Γ.Μ. ένας εθελοντής