“Με νομικούς όρους, όλες οι δολοφονίες είναι ανθρωποκτονίες ΟΜΩΣ, με κοινωνιολογικούς όρους αποδίδεται και ως γυναικοκτονία”

Με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, στον καθ ομολογίαν δράστη ασκήθηκε Ποινική Δίωξη για ανθρωποκτονία, ωστόσο έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση η απόδοση της πράξης ως “γυναικοκτονία”, νομικός, παραθέτει σχόλιο με όρους ποινικής δικονομία

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Περιβολάρης, εξηγεί με όρους ποινικής δικονομίας, «Λοιπόν, Αν μια γυναίκα σκοτωθεί από διερχόμενο όχημα, έχουμε ανθρωποκτονία. Αν οφείλεται σε αμέλεια ή υπήρχε πρόθεση του θύτη, αυτό δεν ενδιαφέρει, εν προκειμένω.
Αν μια γυναίκα δολοφονηθεί από ένα διαρρήκτη, ο οποίος θέλει να μην υπάρχει μάρτυρας του εγκλήματός του, έχουμε ανθρωποκτονία. Πάλι δεν ενδιαφέρει, εν προκειμένω, ο δόλος του θύτη.
Αν μια γυναίκα δολοφονηθεί από το σύντροφό της, διότι θέλησε να τον εγκαταλείψει ή επειδή αυτός τη ζηλευε, πάλι έχουμε ανθρωποκτονία.
Με νομικούς όρους, όλες οι πιο πάνω δολοφονίες είναι ανθρωποκτονίες. ΟΜΩΣ, στην τρίτη περίπτωση πρόκειται με κοινωνιολογικούς όρους και για γυναικοκτονία, διότι το θύμα δολοφονήθηκε στα πλαίσια της έμφυλης βίας. Δεν προβλέπεται διαφορετική ποινή σε αυτή την περίπτωση. Εξετάζεται, όμως, η αιτία της δολοφονίας ως διαφορετική από τις άλλες προαναφερθείσες.
Γιατί πρέπει να μας απασχολεί αυτός ο όρος; Διότι ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο η βία σε βάρος των γυναικών λόγω της φύσης τους (κοινώς επειδή είναι γυναίκες) υφίσταται και παραμένει φλέγον ζήτημα. Ήδη ως όρος έχει προσδιοριστεί από το 1976 και ήδη μετράται η έμφυλη βία σε βάρος και των γυναικών σε έρευνες. Και οι περισσότεροι εξ ημών είτε γνωρίζουμε γυναίκες θύματα τέτοιας βίας είτς έχουμε υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες τέτοιας βίας σε βάρος τους από άνδρες.
Ειναι υποτιμητικός ο όρος για τις γυναίκες; Σε καμία περίπτωση! Υποδηλώνει μια συγκεκριμένη μορφή βίας, η οποία ακόμα δεν έχει τυποποιηθεί στην ελληνική έννομη τάξη αλλά υφίσταται. Αυτά!», καταλήγει ο νομικός.