Με μεγαφωνική περιπολικά ενημερώνουν πολίτες που έχουν βγει σε παραλίες και στο Ζάππειο, για τους περιορισμούς κυκλοφορίας

Τα μέτρα και οι περιορισμοί για να μείνουμε σπίτι και να αποφεύγουμε το συνωστισμό σε χώρους, άλση και πάρκα, δεν εισακούονται και κάποιοι παραμένουν σε .. “ανυπακοή”

Με μεγαφωνική πληρώματα περιπολικών απομακρύνουν (21/03-13.30) από πάρκα, αστικά και περιαστικά άλση και παραλίες όσους από τους πολίτες λόγω καιρού, Σαββατοκύριακου και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, βρέθηκαν μαζικά σε εξωτερικούς χώρους. Το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής παρουσίαζε φόρτο λόγω εκτός των συνηθισμένων σημάτων, δέχονται κλήσεις για παραβιάσεις των μέτρων για τον κορωνοϊο .

Από το πρωί, κλήσεις για άτομα συγκεντρωμένα σε παραλίες της Αττικής (Φλοισβο, Καβούρι, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Μαρκόπουλο ,κα) καθώς και σε αστικά- περιαστικά άλση, το Ζάππειο το Αττικό Αλσος και το κτήμα Συγγρού ήταν αυξημένα για τα πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ. Στα βασιλικά κτήματα Τατοϊου, λόγω προσέλευσης κοινού, αποφασίστηκε να κλείσει η πρόσβαση για το κοινό ενώ Αστυνομία διατέθηκε σε αποκλεισμό των εισόδων πρόσβασης.

Το μεσημέρι (21/03-13.00) τα πληρώματα του Κέντρου πόλης, αναγκάστηκαν με χρήση μεγαφωνική να ενημερώσουν τον κόσμο που είχε συρρεύσει στο Ζάππειο για .. βόλτα και κουβέντα. Σε κάποιες περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν παραβάσεις, υποβλήθηκαν μηνύσεις και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία.

Το κείμενο σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, διάλεκτο Ουρντού και Φαρσί

Από το βράδυ της Παρασκευής (20/03) ξεκίνησε από την Άμεση Δράση η μεγαφωνική ενημέρωση με ηχογραφημένο μήνυμα σε 10 γλώσσες και διαλέκτους  -Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ουρντού, Νταρί, Φαρσί, Χίντι, Παντζάμπι και Παστο- σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Πάτρα και Βόλο αρχικά ενώ πρόκειται να επεκταθεί και σε όλη την επικράτεια. Η ενημέρωση των πολιτών αποφασίστηκε ως μέτρο σε αποτροπή συνωστισμού σε δρόμους, πάρκα, πλατείες, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, φαρμακεία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Εξαιτίας της κατάστασης έχουν προκύψει έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες για το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, με αύξηση για τις περιπολίες καθημερινά- κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες-  ενώ με διαταγή του Αρχηγείου έχουν ανασταλεί οι άδεις για το αστυνομικό προσωπικό στο εξής. Όσοι Αστυνομικοί επιστρέφουν από άδεις που τος είχαν χορηγηθεί, καθώς και υπηρετούντες σε ειδικές υπηρεσίες,  στελεχώνουν ομάδες περιπολιών, με εμφανή παρουσία σε αποτροπή έκνομων ενεργειών.

Έλεγχοι στο δρόμο και.. θερμομέτρηση!

Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης του Nantiareport.gr, πραγματοποιήθηκε (20/03-21.00) τηλεσυσκεψη διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας, με συμμετοχή τμήματος διαχείρισης και αναλυσης πληροφοριών της ΕΥΠ, το γραφείο του Πρωθυπουργού, ΥΕΘΑ και Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής ψυχολόγος της ΕΛΑΣ, για τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξαπλώνεται, οι Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχουν κλείσει για το κοινό, με τις απαραίτητες ενέργειες όπου είναι εφικτό να γίνονται είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά. Ωστόσο με δεδομένο των εξελίξεων, έχει υπάρχει πρόβλεψη κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, το επόμενο διάστημα να προμηθευτούν εξοπλισμό τηλεθερμομέτρησης με υπέρυθρες, που ανιχνεύει την θερμική ακτινοβολία του σώματος, προκειμένου να… θερμομετρούν πολίτες που μεταβάινων σε διεκπεραίωση υποθέσεών τους. Πρόβλεψη σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί και στα περιπολικά προκειμένου να ελεγχθοόν σε αστικούς εξωτερικούς χώρους αλλά και σε περιπτώσεις ατόμων που υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο, ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.