“Με ανανέωση άδεια κυνηγετικού εμπρόθεσμα, τρεις μήνες μετά τα τερματικά των περιπολικών δεν έχουν “ενημερωθεί”

Καταγγελία για την ενημέρωση στις εφαρμογές στο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης σε περιπολικά και ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης

“Σε έλεγχο στο κέντρο της Αθήνας, Αστυνομικοί βρίσκουν στο πορτπαγαζ ΙΧΕ φυσίγγια και σκοπευτική άδεια της ΣΚΟΕ. Τα στοιχεία του οδηγού ελέγχονται στο CAR PC και το τερματικό εμφανίζει καταχώριση για άδεια οπλοκατοχής η οποία έχει λήξει. Μάταια ο πολίτης επιχειρεί να πείσει τους Αστυνομικούς ότι είναι τυπικός και έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και από τον περασμένο Οκτώβριο (2019) έχει προχωρήσει σε ανανέωση της άδειας οπλοκατοχής σε  Τμήμα Ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας.

Τέσσερις μήνες μετά, και το  σύστημα  ηλεκτρονικού ελέγχου που έχουν εγκατεστημένο τα περιπολικά δεν είχε ενημερωθεί. Ο πολίτης προσκόμισε την άδεια και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τις απαραίτητες θεωρήσει – και ύστερα από σχετική ενημέρωση με τον υπογράφοντα την άδεια στο ΤΑ – επιβεβαίωσε στις Αρχές ότι ήταν νομοταγής.

Στην τήρηση του “γράμματος του Νόμου” οφείλει ο ανακριτικός υπάλληλος με τη διακρίβωση της κατοχής όπλου χωρίς ανανέωση της άδειας, να προχωρήσει σε αυτόφωρη διαδικασία, κράτηση του ατόμου και παραπομπή στον Εισαγγελέα. Ωστόσο σύμφωνα με το Νόμο του 2014 με προσθήκη του 2018, ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στον πολίτη εντός δύο ετών από τη λήξη να προχωρήσει στην ανανέωση της άδειας, χωρίς να κινηθεί ποινική διαδικασία .

Ύστερα από ανάλυση του σχετικού Νόμου, το συμπέρασμα: ένα κενό Νόμου που μπορεί να εκθέσει τον ενεργούντα τον έλεγχο Αστυνομικό και να ταλαιπωρήσει τον πολίτη”.