Μάτι: Η δυσμενής μετάθεση και η έρευνα

Ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής προκαλεί η είδηση της δυσμενούς μετάθεσης του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το
γνωστό «199», Χρήστου Γκολφίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νέος αρχηγός του Σώματος και επιχειρησιακός υπαρχηγός την περίοδο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Βασίλης Ματθαιόπουλος, διέταξε τη μετακίνηση του αρχιπυράρχου από το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.
Υπό κανονικές συνθήκες η μετακίνηση του αξιωματικού θα παρουσίαζε μόνο ενδοϋπηρεσιακό ενδιαφέρον ωστόσο, με δεδομένο ότι ο αρχιπύραρχος είχε –ως διοικητής του «199»– ενεργό ρόλο στη διαχείριση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, η εξέλιξη προκαλεί συνειρμούς. Ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι μαζί με τον προϊστάμενό του, διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής, υποστράτηγο Γιάννη Φωστιέρη, ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου για τα αίτια της τραγωδίας με τους 99 νεκρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο ανώτατους αξιωματικούς είχε –στο πρώτο στάδιο της έρευνας– ζητηθεί να παράσχουν γραπτές εξηγήσεις σχετικά με τις πληροφορίες για παραποίηση στοιχείων αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Η κλήση τους σε ανωμοτί κατάθεση είχε γίνει μετά μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει άλλος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, καταγγέλλοντας ανακολουθία ανάμεσα στους πραγματικούς χρόνους άφιξης των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο και σε εκείνους που είχαν καταχωρισθεί χειρόγραφα στο αρχείο του «199».
Σύμφωνα με μια εκδοχή, η μετακίνηση του αρχιπυράρχου υπακούει στην επιθυμία του νέου αρχηγού να τοποθετήσει άτομα της επιλογής του στις θέσεις των άμεσων συνεργατών του και το πόστο του διοικητή του ΣΚΕΔ είναι μία απ’ αυτές. Οι πιο καχύποπτοι, ωστόσο, συνδέουν τη μετακίνηση του κ. Γκολφίνου με την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα και την προσπάθεια της ηγεσίας του Σώματος να «φωτογραφίσει» αποδιοπομπαίους τράγους για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι επιθυμία της ηγεσίας ήταν η αντικατάσταση και του διοικητή του ΕΣΚΕ, ωστόσο, σημειώνουν ότι λόγω του βαθμού του (φέρει τον βαθμό του υποστρατήγου) οι δυνατότητες μετακίνησής του σε άλλο πόστο ήταν μάλλον περιορισμένες.

__________

* του Γιάννη Σουλιώτη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ