Μανταμάδο, Λέσβου: Ναυάγιο τα ξημερώματα για Σομαλούς λαθρομετανάστες

Στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου στην περιοχή Παληός Μανταμάδου, Λέσβου, το δουλεμπορικό έμφορτο με 34 Σομαλούς λαθρομετανάστες , ναυάγησε και οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό

Σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετέβησαν (02/12-05.00) δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα σκάφος της FRONTEX, ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος της FRONTEX καθώς και χερσαίες δυνάμεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ)
Έχουν περισυλλεγεί 32 Σομαλοί λαθρομετανάστες ενώ έχει ανασυρθεί το πτώμα Σομαλής ενώ αναζητείται μια ακόμα η οποία εκτιμάται ότι είναι νεκρή. Κατά δήλωση των επιβαινόντων επί της λέμβου επέβαιναν συνολικά 34 λαθρομετανάστες. Μεταξύ των διασωθέντων, τονίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, έχει εντοπίσει τον 26χρονο αλλοδαπό χειριστή, ο οποίος και συνελήφθη.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη, αναφορικά με το ναυάγιο των λαθρομεταναστών στη Λέσβο από βήματος της Βουλής ανέφερε, «Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα.  Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.
Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.  Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.»