Λυκαβηττός: “Εμπλοκή” στο κανόνι του Πυροβολείου σε.. ζωντανή μετάδοση

Με το εφεδρικό κανόνι από το πυροβολείο του Λυκαβηττού λόγω εμπλοκής πραγματοποιήθηκαν οι κανονιοβολισμοί σύμφωνα με το εθιμοτυπικό για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, με το περιστατικό να έχει μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα

“Αστοχία… υλικού” και “τεχνική εμπλοκή” στο κανόνι με το οποίο οι στρατιώτες -πυροβολητές της Προεδρικής Φρουράς, θα πραγματοποιούσαν τους κανονιοβολισμούς από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, στο εθιμοτυπικό για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου.

Σε απευθείας σύνδεση τα τηλεοπτικά δίκτυα, μετέδιδαν εικόνα όταν οι στρατιώτες/ πυροβολητές διαπίστωσαν πρόβλημα κατά την πυροδότηση. Το κανόνι αντικαταστάθηκε από το εφεδρικό καθώς και τα βλήματα, με τους πυροβολητές της Προεδρικής Φρουράς να ολοκληρώνουν το εθιμοτυπικό με τους 21ας κανονιοβολισμούς από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Η ιστορία των 21 κανονιοβολισμών στο Λυκαβηττό
Οι 21ας κανονιοβολισμοί έχουν ιστορική αφετηρία, όταν το Αγγλικό Ναυτικό έμπαινε στο λιμάνι, έπρεπε να αδειάσει τα επτά κανόνια που έφερε στο κατάστρωμά του. Κάθε κανόνι είχε μέγιστη ισχύ πυρός τρεις βολές, και στο σύνολό τους 21 πυροδοτήσεις. Στην Ελλάδα το εθιμοτυπικό τηρείται από τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου το 1838 μέχρι και σήμερα.