ΛΣ: Αύξηση μεταναστευτικών ροών κατά 185% το 2022- Απετράπη η είσοδος σε 900 δουλεμπορικά σκάφη

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, παρέστη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Αύξηση κατά 185% στις παράνομες αφίξεις λαθρομεταναστών εντοπίζεται το πρώτο δεκάμηνο του 2022 , σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει το ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ.

«Το 25% των ροών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα κατά το τρέχον έτος αφορούσε σε περιστατικά μεταναστών που εκκίνησαν, κατά πλειοψηφία, από την Τουρκία και είχαν ως τελικό προορισμό την Ιταλία», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταγράψει μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας 10.074 παράνομες διελεύσεις.  «Η πτωτική αυτή τάση», σημείωσε, «συνεχίστηκε με όμοιο τρόπο και το 2021 σε ποσοστό 53% σε σχέση με το 2020 καταγράφοντας μόλις 4.677 παράνομες διελεύσεις».

Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, από την 1η Ιανουαρίου έως το τέλος Οκτωβρίου του 2022 εισέβαλλαν στην Ελλάδα 8.332λαθρομετανάστες, ενω τα πληρώματα του Λιμενικού, προχώρησαν σε περίπου 900 αποτροπές δουλεμπορικών σκαφών και εισβολή μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στη Χώρα.

Οπως εξήγησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης , «το σύνολο των επιχειρησιακών δράσεων του Λιμενικού Σώματος διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Αναφορικά με την εξάρθρωση κυκλωμάτων που οργανώνουν τις παράνομες δουλεμπορικές μεταφορές μεταναστευτικών πληθυσμών, ο αρμόδιος Υπουργός, ανέφερε εμφατικά ότι μόνο την τετραετία 2019-2022, το Λιμενικό έχει προβεί στη σύλληψη 1.000 και πλέον διακινητών.

_____________________

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ