Λέσβος: Αλ.Τσίπρας, «Πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό το προσφυγικό»

“Πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού”, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή επίσκεψή του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στα κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.

wpid-fb_img_1444144148597.jpgΣτα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου επισκέφτηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φαίμαν κατά την έκτακτη επίσκεψή τους, στο νησί (06/10) και ενημερώθηκαν από την Υποστράτηγο του Κλάδου Αλλοδαπών του Αρχηγείου της  ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, για την υπηρεσιακή διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών από τα Τουρκικά παράλια. Τον πρωθυπουργό συνόδευε κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο Πρωθυπουργός στο νησί, συναντήθηκε και με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτου, με την οποία συζήτησαν το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και επιβεβαίωσαν την αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, σημείωσε εμφατικά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι από κοινού με τον Αυστριακό Καγγελάριο, είχαν την ευκαιρία «να δουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της  Ευρώπης.  Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης».

Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν θέλησε να δει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν ενόψει της εγκατάστασης ενός από τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής  (hotspot) με χρήματα της Ευρωπαικής Ένωσης. «Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σ.σ. χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκαν οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρηματοδότηση και προσωπικό για τα συνολικά πέντε κέντρα καταγραφής τα οποία προβλέπονται να δημιουργηθούν (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω), για τα οποία ο Καγκελάριος έχει δεσμευτεί με την αποστολή 100 εξειδικευμένων στο μεταναστευτικό Αυστριακών οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατασκευή και στη λειτουργία τους.
Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται στο νησί.