600 εμπειρογνώμονες διαθέτει η Frontex στην Ελλάδα στη διαχείρηση του μεταναστευτικου.

Εξειδικευμένο προσωπικό θα αποστείλει η Frontex ώστε αν συνδράμουν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης – καταγραφής των εισερχομένων προσφύγων και λαθρομεταναστών. ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣΣτη διάθεση 600 εμπειρογνωμόνων στη διαχείρηση τωνμεταναστευτικώνροών, αναμένεται να αποστείλει η Frontex στην Ελλάδα, οι οποίοι θα έχουν στις αρμοδιότητές τους, θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης – καταγραφής των εισερχομένων λαθρομεταναστών και προσφύγων, όπως γνωστοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex,Fabrice Leggeri , στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης (05/10) στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε η πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο FRONTEX στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάθεση (775) συνολικά συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ένωσης (κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία) για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Ο κ. Φιλιππάκος, τόνισε μεταξύ άλλων “την αναγκαιότητα για αυξημένο πλέον συντονισμό των δράσεων τόσο σε θέματα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, όσο και σε θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών”.

Ο κ. Leggeri επεσήμανε, πως “ειναι η πρώτη φορά, από συστάσεως του Οργανισμού, διατίθεται ενίσχυση αυτού του μεγέθους σε ανθρώπινο δυναμικό”.

Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του μηχανισμού των Κομβικών Σημείων (Hot Spot), ως και ο ρόλος του Γραφείου Συνδέσμου FRONTEX στην Ελλάδα με έδρα στον Πειραιά.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport