Λέει ψέματα ο κ. Μουζάλας;

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στείλει στην Ελλάδα μόλις 36 ανθρώπους για την υποστήριξη των διαδικασιών ασύλου. Ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία της Ενωσης και μας απάντησε ότι ήδη στην πατρίδα μας βρίσκονται 205 στελέχη της.

Δυο τινά συμβαίνουν: είτε ο Γιάννης Μουζάλας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο υπουργείο και τις υπηρεσίες με τις οποίες εμπλέκεται οπότε γι αυτό επικαλείται λάθος στοιχεία ή λέει εσκεμμένα ψέματα.

Τον τελευταίο καιρό, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλείται την έλλειψη ανταπόκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη βοήθεια προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες του προσφυγικού. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς είχε υποσχεθεί συνολικά 400 ανθρώπους της EASO (σημ: της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο), εμείς χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 90 με 100, και μας έχουν στείλει 36. Οι επιστροφές στην Τουρκία, εάν τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην EASO και στη χώρα μας, θα μπορούσαν να έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί. Πέρα από τις δικές μας καθυστερήσεις για τις οποίες έχουμε και ευθύνη, αλλά είναι και αντικειμενικές, υπάρχει μια τεράστια ευθύνη γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα μας κατηγορεί για ελλιπείς επιστροφές δεν μας εφοδίασε με αυτά τα εργαλεία που θα αύξαναν τη δυνατότητα επιστροφών», δήλωσε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 27 Νοεμβρίου 2016.

Δυο ημέρες πριν, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, ο κ. Μουζάλας είχε βγει και πάλι παραπονούμενος για τον αριθμό των «36 ανθρώπων της EASO». Έλα, όμως, που η EASO δίνει άλλα νούμερα! Επισήμως, σε απάντηση αιτήματός μας, η EASO απαντά ότι έως τις 29 Νοεμβρίου υπήρχαν 205 άνθρωποί της στην Ελλάδα. Από αυτούς, οι 150 εργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και οι 55 για το relocation.

Όποιος αναρωτηθεί εάν εμπιστευόμαστε την EASO περισσότερο από τον υπουργό, ας διαβάσει την απάντηση η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς τις αρμοδιότητες των ανθρώπων της, σε αντίθεση με τις αοριστίες του υπουργού.

In reply to your email, please note that we have up to 29 Nov a total 205 ppl in EL ( 55 relocation and 150 Eu-TR) and 75 in IT

The breakdown is as follows:

EASO and the EU-TR Statement:;

EASO is deploying 150 staff:

•       53 National experts

•       66 Interpreters

•       31 EASO staff (of which 19 registration officers seconded to Greek AS)

Greece Relocation:

EASO is deploying 55 staff working in the framework of relocation in Greece:

•       21 National experts

•       27 Interpreters

•       7 EASO staff

Από πού προκύπτουν οι «36 του Μουζάλα»; Δεν είναι ευκρινές. Αλλά ο υπουργός κινδυνεύει σοβαρά να απολέσει κάθε ρανίδα αξιοπιστίας που του είχε μείνει και, μαζί, την υποστήριξη κάθε καλόπιστου ο οποίος στο πρόσωπό του έβλεπε έναν αλτρουιστή ιδεολόγο.

__________

*Χριστήνα Ταχιάου/protagon.gr