Λάρισα: Ένοχοι ηλεκτρολόγος και ιδιοκτήτης διαμερίσματος για τον θάνατο του φοιτητή από ηλεκτροπληξία

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος και ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης, κατηγορούμενοι για το θάνατο 22χρονου φοιτητή από ηλεκτροπληξία

Όπως , π

Ποινές φυλάκισης τριών ετών επιβλήθηκαν (24/10) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, στον ιδιοκτήτη διαμερίσματος και τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ψευδή υπεύθυνη δήλωση, για το θάνατο του 22χρονου φοιτητή επί πτυχίω στο ΤΕΙ Λάρισας, Αλέξανδρου Τσιάτα, ενοικιαστή της γκαρσονιέρας, ο οποίος κατέληξε όταν υπέστη ηλεκτροπληξία.

«Θλιβερό και λυπηρό περιστατικό», χαρακτήρισε Εισαγγελέας της Έδρας, αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας, ο 22χρονος από το Καρπενήσι βρέθηκε για σπουδές στη Λάρισα, κι έχασε τελικά τη ζωή του, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία. Όπως προέκυψε στη συνέχεια κατά την αυτοψία, η ισόγεια γκαρσονιέρα που μίσθωσε στην περιοχή πρώην Ακαδημίας ο φοιτητής επι πτυχίω, παρά το υποχρεωτικό του νόμου, δεν διαθέτει εγκατάσταση διάταξης διαφορικής προστασίας (ρελέ διαρροής) στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού.

Ο φοιτητής επί πτυχίω στο ΤΕΙ Λάρισας, Αλέξανδρος Τσιάτας, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του και έχοντας βρει εργασία στη Λάρισα, στις 4 Ιανουαρίου 2019, καθισμένος στο κρεβάτι του, το αριστερό του πόδι, το οποίο είχε υγρασία, πλησίασε στις γρίλιες θερμαντικού σώματος που λειτουργούσε στο maximum. Λόγω διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος υγρασία που δεν απορρίφθηκε- αποσβέστηκε από την ανύπαρκτη γείωση του ηλεκτρικού σώματος, και καθώς ρελέ διαρροής δεν είχε τοποθετηθεί, ηλεκτρικό ρεύμα πέρασε στο σώμα του και κατέληξε συνεπεία ηλεκτροπληξίας, με το θάνατό του, να έχει με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν στον ηλεκτρικό πίνακα είχε εγκατασταθεί το ρελέ διαρροής.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν οι γονείς, ο αδελφός και φίλοι του φοιτητή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πληροφορήθηκαν την αιτία θανάτου του 22χρονου, μετά και την ιατροδικαστική, καθώς επίσης ο πραγματογνώμονας που συνέταξε την έκθεση. Στην απολογία του ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνώριζε σχετικά με την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, και υπεύθυνος ήταν ο ηλεκτρολόγος εγκατάστασης. Ο ηλεκτρολόγος δεν παρέστη στην δίκη κι εκπροσωπήθηκε από τη συνήγορό του, η οποία ανέφερε ότι έγιναν όλα τα προβλεπόμενα κατά την εγκατάσταση, όπως επίσης, είχε τοποθετηθεί ρελέ διαρροής, το οποίο κατά την πορεία, άγνωστο πως, αφαιρέθηκε.

Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας ανέφερε ότι η ηλεκτροπληξία του 22χρονου «οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε ρελέ διαρροής και πέρα από την αδιαμφισβήτητη ευθύνη του ηλεκτρολόγου, υπάρχει και συγκλίνουσα ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος όφειλε να μεριμνήσει για την εγκατάσταση ρελέ διαρροής στον ηλεκτρολογικό πίνακα και το σπίτι να είναι «απόλυτα ασφαλές». Είναι σαφές ότι ηλεκτροπληξία επήλθε επειδή δεν υπήρχε ρελέ διαρροής, κάτι τόσο απλό και δεδομένο», και προτείνοντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ για τον ηλεκτρολόγο πρότεινε, επίσης, την ενοχή του, όπως κατηγορείται και για την πράξη της ψεύδους υπεύθυνής δήλωσης.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση περί ενοχής και των δύο κατηγορουμένων, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενώ στον ηλεκτρολόγο επιβλήθηκε πρόσθετη ποινή φυλάκισης 4 μηνών για την δεύτερη κατηγορία. Οι ποινές επιβλήθηκαν με τριετή αναστολή.