Λαμία: Ιατροδικαστής αρνήθηκε νεκροτομή στο βρέφος που κατέληξε στον ύπνο του και διαβιβάζει την έκθεση στην Πάτρα- Με Ιατροδικαστική Υπηρεσία και Ιατροδικαστές, διαβιβάζονται νεκροτομές σε Πάτρα, Αθήνα και Λάρισα

Η άρνηση νεκροτομής από τη προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, προκάλεσε παρέμβαση του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας και της ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το μόλις πέντε μηνών βρέφος από την Αγόριανη Φωκίδας, κατέληξε στον ύπνο του και ως αρμόδια η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λαμίας ήταν υπόχρεη να διερευνήσει νεκροτομή για τον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου ώστε να ακολουθήσει και η ταφή του.

Ωστόσο η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, Αποστολία Ακριβούση, με επίκληση σε ασθένεια του Γραμματέα της Υπηρεσίας, δήλωσε αδυναμία για τους ιατροδικαστές και νεκροτόμους να προβούν στην ιατροδικαστική πράξη και υποχρεώνει τους γονείς να μεταβούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας απασχολεί τρεις Ιατροδικαστές – οι δύο ανέλαβαν υπηρεσία στα τέλη Αυγούστου- και δύο νεκροτόμους οι οποίοι στο ελάχιστο ενεργούν και γραμματειακή υποστήριξη εκτός των καθηκόντων τους. Ωστόσο σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ιατροδικαστικές πράξεις οι τρείς Ιατροδικαστές με τη συνδρομή των δύο νεκροτόμων, γιατί η μια διοικητική υπάλληλος, σε χρέη γραμματείας, ασθενεί.

Η άρνηση νεκροτομής από τη προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, προκάλεσε παρέμβαση του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας, Βασίλειου Δημουλά.  Παράλληλα η Γενικη Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Βίκυ Γιαβή, ζήτησε να διενεργηθεί η νεκροτομή του βρέφους στη Λαμία και να λειτουργήσει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Εφετειακής Έδρας, προκαλώντας την εν νέου αντίδραση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αποστολίας Ακριβούση, η οποία απείλησε με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Όπως επισημαίνουν στο NantiaReport.gr, ως υπεύθυνη Προϊσταμένη Δημόσια Λειτουργός, οφείλει να εκτελέσει την ιατροδικαστική πράξη και να ορίσει παράλληλα έκτακτα καθήκοντα γραμματέα σε άλλης ειδικότητας υπάλληλο της Υπηρεσίας της και ταυτόχρονα να κληθεί σε απολογία απο την εποπτεύουσα Αρχή και να εξηγήσει για ποιους λόγους δεν έχει ορίσει αντικαταστάτη σε περίπτωση απουσίας του γραμματέα, έτσι ώστε η Υπηρεσία να λειτουργεί κανονικά. Η ασθένεια ή απουσία ενός υπαλλήλου, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Στην ίδια τραγική κατάσταση, βρίσκονται επίσης άλλες δύο οικογένειες οι οποίες θρηνούν τους θανατους των δικών τους ανθρώπων, και περιμένουν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για να τους ενταφιάσουν.

Η κατάσταση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας λόγω της συμπεριφοράς της προϊσταμένης της Υπηρεσίας, εξετάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο ενδεχόμενο ακόμα και να τεθεί σε αναστολή καθηκόντων η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αποστολία Ακριβούση, ώστε η Ιατροδικαστική της Λαμίας να λειτουργεί απρόσκοπτα με τους υπόλοιπους ιατροδικαστές.

Δεν είναι η πρώτη ανάρμοστη συμπεριφορά της Δημοσιας Λειτουργού που έχει τοποθετηθεί και εκτελεί χρέη Προϊσταμένης στην Ιατροδικαστική της Λαμίας. Όπως έχει αναφέρει το NantiaReport.gr (01/2018), από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Υπηρεσίας, με διαφορετικά προσχήματα κάθε φορά η προϊσταμένη Ιατροδικαστής, έβρισκε προφάσεις ώστε οι νεκροτομές να διαβιβάζονται στις Υπηρεσίες της Αθήνας, του Πειραιά , της Λάρισας και της Πάτρας, επιβαρύνοντας τους συγγενείς τοσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά .

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκαλέσει η άρνηση της παρουσίας της προϊσταμένης Ιατροδικαστή σε διενέργεια αυτοψίας και στην Ασφάλεια Λαμίας.  Όπως έχουν επισημάνει Αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας στο NantiaReport.gr η σκηνή εγκλήματος προσδιορίζει τα αίτια θανάτου του θύματος και σε κάποιες περιπτώσεις η αυτοψία “δείχνει” το δράστη. Ωστόσο η απουσία της Ιατροδικαστή σε συνδρομή της ΔΕΕ έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε εξιχνίαση υποθέσεων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αστυνομικοί με.. εμπειρικές εκτιμήσεις .