Στερεά: Με Ιατροδικαστική Υπηρεσία και Ιατροδικαστή.. εγκλήματα χωρίς αυτοψία και νεκροτομές .. στην Αθήνα

Χωρίς τη συνδρομή Ιατροδικαστή, Αστυνομικοί της ΔΑ Στερεάς Ελλάδος καλούνται “εμπειρικά” να προσδιορίσουν αίτια θανάτου και να διενεργήσουν αυτοψία σε σκηνή εγκλήματος.

Σύμφωνα με την καταχώριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εδρεύει στην πολη της Λαμιας ως Εφετειακή Έδρα Στερεάς Ελλάδος, Ιατροδικαστική Υπηρεσία και έχει διορισμένη ιατροδικαστή την Αποστολία Ακριβούση και είναι ενεργή. Ωστόσο η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας που εξυπηρετεί τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς, δεν λειτουργεί.

Όπως εξηγούν Αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας, η σκηνή εγκλήματος προσδιορίζει τα αίτια θανάτου του θυματος ενω σε κάποιες περιπτώσεις η αυτοψία “δειχνει” το δράστη. Ωστόσο η απουσία Ιατροδικαστή σε συνδρομή της ΔΕΕ καθυστερεί στη εξιχνίαση των υποθέσεων, παρά τις εμπειρικές εκτιμήσεις των Αστυνομικών και τις φιλότιμες προσπάθειες.

Τα εγκλήματα στη Στερεά Ελλάδα.. αναζητούν  αυτοψία ιατροδικαστή

Η Προϊσταμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, Αποστολία Ακριβούση, με έγγραφα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επικαλείται την απουσία νεκροτόμου, για τη διενέργεια της διαδικασίας νεκροψίας – νεκροτομής. Γνωρίζοντες την κατάσταση σημειώνουν ενδεικτικά, ότι από την έναρξη της λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας με Έδρα τη Λαμία, εκτός από τους πρώτους μήνες που λειτούργησε, στη συνέχεια όσοι νεκροτόμοι διορίστηκαν, επικαλούμενοι “προσωπικούς λογους”, προχώρησαν σε αίτημα μετακίνησής τους σε άλλες Υπηρεσίες, με τη θέση τους να παραμένει.. κενή.

Όπως επισημαίνεται από Αξιωματικούς της ΔΑ Στερεάς, “αν και η παρουσία της Ιατροδικαστή θα συνέδραμε στο εργο μας, εχει επιλέξει να απέχει και από  την προκαταρκτική διαδικασία κατά την αυτοψία στο χώρο. Έχει αποδειχτεί ότι η Ιατροδικαστική εκτίμηση στη σκηνή εγκλήματος, μπορεί να αποκαλύψει ευρήματα που συνδράμουν τις πρώτες κρίσιμες ώρες την προανακριτική έρευνα κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης “.

Η αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Στερεάς στη Λαμία,  επιφέρει και επιπρόσθετο κόστος- στους συγγενείς των εκλειπόντων (περιπτώσεις ο θάνατος των οποίων αποδίδεται σε παθολογικά αιτια) ψυχολογικό, αφού περιμένουν δυο και τρεις ημέρες για να κηδέψουν τον άνθρωπό τους, καθως βρίσκεται σε “σειρά αναμονής” στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά, όπου υπάρχει καθημερινά- λόγω πληθυσμού- μεγαλη αναμονή και οικονομικό, καθώς βαρύνονται επιπρόσθετα με τα μεταφορικά.

Παρά τις προσπάθειες των Αξιωματικών της ΔΑ Στερεάς Ελλάδος, τις παρεμβάσεις των τοπικών Αρχών, και Βουλευτών με επαφές στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κατάσταση παραμένει, με τα εγκλήματα στη Στερεά Ελλάδα..  να αναζητούν αυτοψία ιατροδικαστή ..