«Κορυδαλλός Next Top Model» με κρατούμενες!- «Η θηλυκότητα δεν φυλακίζεται»

Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού ο χώρος του γυμναστηρίου στο εσωτερικό προαύλιο οι κρατουμένες βγήκαν απο τα κελιά τους και περπάτησαν στο ροζ διάδρομο που είχε στηθεί ως πασαρέλα σε.. επίδειξη μόδας

«Η θηλυκότητα δεν φυλακίζεται», ηταν το μήνυμα μια εκδήλωσης που ελαβε χώρα στις Φυλακές Κορυδαλλού γυναικών, με τις έγκλειστες σε ρόλο μοντέλων.

Φορώντας ψηλοτάκουνα, βαμμένες και με μαλλιά κομμωτηρίου, ανέδειξαν στην πασαρέλα φορέματα- από καθημερινά μέχρι και πιο επίσημα- και περπάτησαν με αέρα στον ροζ διάδρομο όπου είχε ανοίξει ως πασαρέλα, στο προαύλιο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης.

Το.. κάστινγκ για τις κρατούμενες μοντέλα, έγινε με κλήρωση μεταξυ των 170 εγκλείστων από τις οποίες εξελέγησαν 20 γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι υπόλοιπες κρατούμενες – υπόδικες και κατάδικες για ποινικά αδικήματα- ήταν θεατές στο προαύλιο μαζί με τους επισήμους, ενώ από τα κελιά τους κρατούμενες παρακολουθούσαν την εκδήλωση επευφημώντας τις συγκρατούμενες σε ρολο μοντέλου. Ενώ στο δεύτερο όροφο, πίσω από τα κάγκελα θαλάμου μια κρατούμενη μητέρα παρακολουθούσε μαζί με το ηλικίας τριών ετών κοριτσάκι της, που φιλοξενείτε μαζι τις στο Σωφρονιστικό Κατάστημα, την εκδήλωση.

«Αυτή η εκδήλωση είναι όντως πρωτοποριακή. Είναι στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει το υπουργείο μας – το άνοιγμα της φυλακής στην κοινωνία» δήλωσε η διευθύντρια του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Γυναικών Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου, «Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις γυναίκες κρατούμενες και στο κοινωνικό σύνολο. Έχουμε γύρω στις 170 γυναίκες, αλλά 20 από τα κορίτσια μας έχουν επιλεγεί κατόπιν κλήρωσης για να είναι τα μοντέλα από δύο βραβευμένες σχεδιάστριες μόδας. Είναι μέρα τους σήμερα. Νιώθω πολύ συγκινημένη, γιατί βλέπω το χαμόγελό τους, την προσμονή τους και όλη αυτή την αγωνία τους να πάνε όλα καλά – είναι οι πρωταγωνίστριες της ημέρας. Εύχομαι να γίνονται πάντα τέτοιες δράσεις. Είμαστε υπέρ των δράσεων, της απασχόλησης των γυναικών με διάφορες δραστηριότητες που οδηγούν στη σωστή επανένταξή τους. Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι η ομορφιά και η θηλυκότητα δεν φυλακίζονται. Δεν παύουν να είναι γυναίκες εδώ, να θέλουν να είναι περιποιημένες, όμορφες, να τις βλέπουν τα παιδιά τους στο επισκεπτήριο, οι συγγενείς τους!»

Για λίγες ώρες οι κρατούμενες «ξέχασαν» τα κελιά, άφησαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και έδειξαν ότι η ομορφιά είναι κάτι έμφυτο, περνώντας το μήνυμα ότι η γυναίκα είναι όμορφη εντός και εκτός των τειχών και πως «η γυναικεία θηλυκότητα και η ομορφιά δεν φυλακίζονται»!

Μεταξύ των θεατων την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας και ο Κώστας Βενετσάνο η πρώην γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και ο πρόεδρος της Εξωτερικης Φύλαξης Κορυδαλλού,  Γιώργος Κωστινας, μεταξύ άλλων δικηγόροι, εργαζομένοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Γυναικών, αλλά και εκπρόσωποι απο τις κοινωνικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία των φυλακών.

 

Η εκδήλωση άρχισε με χορευτικό σόου από τον Juri («Dancing with the stars») και την παρτενέρ του, και ακολούθησε η παρουσίαση των ρούχων στην πασαρέλα. Και έκλεισε με μουσικοχορευτική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν και οι κρατούμενες.

Η εκδήλωση ηταν πρωτοβουλία της σχεδιάστριας μόδας και απόφοιτης Νομικής Γεωργίας Χιόνη, σε συνεργασία με τη διευθύντρια του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Γυναικών Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου, που τόλμησε να σπάσει στερεότυπα ετών.