Κολομβιανοί αφαίρεσαν τα ενδοσκόπια απο τα Νοσοκομεία, για να ελέγχουν την …κατάποση ναρκωτικών

Για τη μεταφορά ναρκωτικών, με τη μέθοδο της κατάπτωσης, τα μέλη της Κολομβιανής μαφίας απέσπασαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό από τα Νοσοκομεία.

Η κλοπή τεχνολογικού εξοπλισμού απο τα Νοσοκομεία της Ελλάδας και της Ευρώπης είχε εμπνευστές μέλη του Κολομβιανού καρτέλ. Όπως διακριβώθηκε, οι Κολομβιανοί αφού έκλεβαν τα ιατρικά μηχανήματα με εταιρείας ταχυμεταφορών τα προωθούσαν στην Κολομβία.

Τα ενδοσκόπια που εκλάπησαν και ο τεχνολογικός ιατρικός εξοπλισμος έχουν προωθηθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατ εκτίμηση, προκείμενου τα μελη του καρτέλ να ελέγχουν τη μεταφορά ναρκωτικών (κοκαϊνη) με τη μέθοδο της κατάπτωσης, (αβγά) ώστε να μην εντοπίζονται  στους έλεγχους των Αρχών.

ΝΣΚ_ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΑ_ΚΛΟΠΗ

Οι δράστες, τρεις υπηκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών- ταυτοποιήθηκαν για κλοπές και σε άλλα Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία- Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία- ωστόσο δε συνελήφθησαν, καθώς διέφυγαν μέσω Ισπανίας (25/05) και επέστρεψαν στην Κολομβία .

Μεσω της Διακρατικής Συνεργασίας Αστυνομικών Υπηρεσιών οι Ελληνικές Αρχές έλαβαν σχετική ενημέρωση από τους Γάλλους, για τον τελικό προορισμό των τεχνολογικού ιατρικού εξοπλισμού, ο οποίος και έχει καταλήξει στην Κολομβία, σε αντίστοιχή περίπτωση που είχε εξιχνιαστεί, και ύστερα από σχολαστική αξιολόγηση των προανακριτικών ευρημάτων, κατέληξαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης που απασχολούσε τις Ελληνικές Αρχές .

Οι Κολομβιανοί, όπως προέκυψε κατά την Αστυνομική προανακριτική έρευνα, ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Ελλάδα, με πλαστά έγγραφα των Πορτογαλλικών Αρχών, μέσω Τουρκίας. Ενοικίασαν διαμέρισμα μέσω ηλεκτρονικής σελίδας για τις μέρες διαμονής τους στην Αθήνα ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα.

ΝΣΚ_ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΟ_ΚΛΟΠΗ

Τις επόμενες ημέρες οι Κολομβιανοί, έθεσαν σε κατόπτευση Νοσοκομεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Σάββας, η Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές Γαστρεντερολογικού. Ως ασθενείς σε καποιες περιπτωσεις εκαναν εισαγωγή, ώστε τα μέλη του καρτελ να αποκτήσει πρόσβαση στους χώρους που υπήρχαν τα ιατρικά μηχανήματα, και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο “απαλλοτρίωσης”  του εξιεδικευμένου εξοπλισμού.

Σε συνέργεια με δύο Κολομβιανές, τα μέλη του καρτελ, τις επόμενες ημέρες (20/05) όπως έχει χαρτογραφηθεί στις μετακινήσεις τους, ταξίδεψαν με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη συνέχεια στη Λάρισα, -κατά τις οποίες πιθανολογείται ότι σε συνέχεια διέπραξαν και τις δύο κλοπές από τα Νοσοκομεία των πόλεων- ενώ την επομένη (21/05) ταξίδεψαν στην περιοχή του Βόλου και διέπραξαν την κλοπή του ιατρικού εξοπλισμού.

Μετά τις κλοπές σε Άγιο Σάββα (15/05), και τα Νοσοκομεία σε Βόλο (21/05), στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας (20/05) και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (20/05), ενεργοποιήθηκε σημα της InterPol. Οπως  διακριβώθηκε, τα μέλη του καρτελ, απέστειλαν τον ιατρικό εξοπλισμό που είχε αφαιρεθεί, σε δύο δέματα, με κοινό αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, στη Κολομβία, και αναχώρησαν από την Ελλάδα (25/05) αεροπορικώς με τα ίδια πλαστά έγγραφα, μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Στη Μπογκοτά, οι Κολομβιανές Αρχές εντόπισαν δέμα που περιείχε μέρος των κλοπιμαίων -ιατρικών μηχανημάτων-, συνολικής αξίας άνω των #€540.000- δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο από τα ενδοσκόπια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

ΝΣΚ_ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΑ_ΚΛΟΠΗ_ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Σύμφωνα με την κοστολόγηση του ιατρικού εξοπλισμού, τα μηχανήματα από τον Άγιο Σάββα υπολογίζονται σε #€400.000, ο ιατρικός εξοπλισμός που εκλάπη από το Νοσοκομείο του Βόλου ανέρχεται  στα #€30.000, στις #€100.000 ανέρχεται το κοστολόγιο για τα τέσσερα διαγνωστικά μηχανήματα, τα δυο βρογχοσκόπια και τα δυο κολονοσκόπια, από το Νοσοκομείο της Λαμίας ενώ η κλοπή του εξοπλισμού από το Νοσοκομείο της Λάρισας, κοστολογείται σε περίπου #€15.000 -λόγω παλαιότητας του ιστορικού εξοπλισμού- ωστόσο η αντικατάστασή τους με καινούργια θα ξεπερνούσε τα #€80.000.

Ο ιατρικός εξοπλισμός πρόκειται να επιστραφεί στα Νοσοκομεία από τα οποία αφαιρέθηκαν, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΕΛΑΣ, από το Διοικητή της Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο, Χρήστο Παπαζαφείρη, «Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, κατάφερε να εξιχνιάσει και τις τέσσερις περιπτώσεις κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων που διαπράχθηκαν τον προηγούμενο μήνα.   Λόγω της συνάφειας των κλοπών και της σημαντικής ζημιάς που προκλήθηκε στα Νοσοκομεία, με αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν, συστήθηκε στην Υπηρεσία μας ειδική επιχειρησιακή ομάδα, με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Η διαδικασία ανάκτησης και επαναπατρισμού των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι έρευνες μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση και επιπλέον δραστών καθώς και για τον εντοπισμό των υπολοίπων αφαιρεθέντων αντικειμένων. Η εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς όπως προαναφέρθηκε οι δράστες έχουν στο ενεργητικό τους μεγάλο αριθμό κλοπών συναφούς ιατρικού εξοπλισμού και συστηματική δράση που εκτείνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Θέλω να συγχαρώ την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, που χειρίστηκε την υπόθεση διαρρήξεων – κλοπών από τα Δημόσια Νοσοκομεία της Χώρας, ενεργώντας με απόλυτο επαγγελματισμό και υποδειγματικό τρόπο, προκαλώντας τα ευμενή σχόλια των αστυνομικών Αρχών του εξωτερικού με τις οποίες συνεργαστήκαμε για τη διαλεύκανση των υποθέσεων», κατέληξε ο Διοικητής Ασφάλειας Αττικής.