Κλειστοί φυλασσόμενοι καταυλισμοί σε 12 περιοχές της επικράτειας, για τη καταγραφή των μεταναστευτικών ροών|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στη δημιουργία 12οργανωμένων κλειστών και φυλασσόμενων κέντρων προσωρινής υποδοχής, -«Ηot spots»- σε όλη την επικράτεια, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναοπληρωτή Υπουργό Γιάννη Μουζάλα μόνο για την Αττική, έχει προβλεφθέι η δημιουργία τριών κέντρων χωρητικότητας το καθένα, περίπου 3.00 ατόμων.

wpid-20151015_144235.jpgΑττική, Μακεδονία και Αιγαίο, είναι οι περιφέρεις της επικράτειας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που προβλέπεται η άμεση κατασκευή 12 hot spots, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με στην εφημερίδα “Αγορά”, περιλαμβάνεται η δημιουργία τριών κέντρεων χωρητικότητας 3000ατόμων το καθένας, στη περιοχή της Ραφήνας, στον Ασπρόπυργο και το Λαύριο- για το Νομό Αττική. Για την Περιφέρεια της Μακεδονίας, έχουν επιλεγεί οι περιοχές της Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και η Καβάλα, στις οποίες θα λειτουργήσουν τα τρία κέντρα χωρητικότητας 3000ατόμων  το  καθένα. Ενώ για τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν “πύλες εισόδου” των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, έχουν επιλεγεί εκτός από τη Λέσβο όπου ήδη λειτουργεί το πρώτο hot spot, χωρητικότητας 2000ατόμων, η λειτουργία και δεύτερου κέντρου 1000ατόμων, καθως επίσης η δημιουργία κέντρων σε Κω,  Λέρο, Χίο και Σάμο, χωρητικότητας 1000ατόμων το καθένα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γιάννη Μουζάλα, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, έχει προβλεφθεί η δημιουργία χώρων καταγραφής -«Rest Points»- στους οποίους και θα μεταφέρονται άμεσα, όσοι αποβιβάζονται ή περισυλλέγονται από τις βάρκες. Με λεωφορεία θα μεταφέρονται στους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας «Hot Spots» χωρίς καμία να επιτρέπεται η έξοδος ή απομάκρυνση από τους οριοθετημένους χώρους, οι οποίοι θα τελούν υπό 24άωρη φύλαξη.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας «Αγορά» -επικαλείται κυβερνητικές πηγές- «προτάθηκαν και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις που παλαιότερα λειτουργούσαν ως παιδικές κατασκηνώσεις ενώ η σκέψη για αξιοποίηση του στρατοπέδου «Στρατηγού Λίοση» στα Λιόσια εγκαταλείφθηκε καθώς χρειάζονταν τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του».

Στα συγκεκριμένα κλειστά, φυλασσόμενα κέντρα προσωρινής υποδοχής, έχει προβλεφθεί με κονδίλια από Ευρωπαϊκούς πόρους, να τους παρέχεται τροφή, ένδυση και πρώτες βοήθειες, ενώ για τη στέγασή τους, έχουν εγκατασταθεί τροχοβίλες και κοντέινερς. Μέσω του Eurodac, προβλέπεται να ακολουθεί η καταγραφή, ενώ στις επόμενες 48 έως 72 ώρες θα ολοκληρώνονται οι συνεντεύξεις από μικτά κλιμάκια της Frontex, του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών για την ταυτοποίηση και το διαχωρισμό των προσφύγων. Όσοι διακαιούνται ασύλου με την υποβολή σχετικής αίτησης, εντός 10 ημερών να προωθούνται σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως επισημαίνεται από κύκλους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι περιοχές επιλέχθηκαν λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης, και της πρόσβασης στα πλησιέστερα λιμάνια, ώστε τα λεωφορεία τα οποία θα επιβιβάζουν τις καταγεγραμμένες μεταναστευτικές ροές, από τα πλοία της γραμμής, να διανύουν μικρότερες αποστάσεις στην ενδοχώρα προς τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής.