ΕΑΠΣ: Παρά τις ελλείψεις, “με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου” Ευχαριστίες στους Εθελοντές Πυροσβέστες και τους ενεργούς πολίτες.

«Δυστυχώς όμως θα πρέπει για πολλοστή φορά να επισημάνουμε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να βασίζει την πολιτική προστασία της χώρας στο φιλότιμο, τον επαγγελματισμό και την υπερεργασία του πυροσβεστικού προσωπικού», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, επ αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

ΠΣΜε την επίσημη λήξη της δασικής αντιπυρικής περιόδου 2015, επιβεβαιώθηκαν τα όσα είχε επισημάνει η Ένωση μας (ΕΑΠΣ) στην ανοικτή επιστολή που είχε απευθύνει δημόσια στις 3-5-2015, στην έναρξη της περιόδου.

Ειδικότερα είχαμε επισημάνει ότι μας προξενούσε ανησυχία η σημαντική αύξηση, από την αρχή της άνοιξης, της εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών, αλλά και η ανάπτυξη μεγάλης καύσιμης μάζας στις αγροτοδασικές εκτάσεις.

Αυτό σε συνδυασμό με τις σημαντικές ελλείψεις του συνολικού μηχανισμού δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης. μας έκαναν να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους την ανησυχία μας.

Παρόλα αυτά οι Έλληνες Πυροσβέστες και φέτος, υπό το βάρος των προβλημάτων και των ελλείψεων επιτέλεσαν με υψηλό επαγγελματισμό στο ακέραιο το καθήκον τους, αντιμετωπίζοντας τις πάνω από 6.000 αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την χώρα και διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσαν, ζωές, περιουσίες και τον εθνικό φυσικό πλούτο.

Δυστυχώς όμως θα πρέπει για πολλοστή φορά να επισημάνουμε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να βασίζει την πολιτική προστασία της χώρας στο φιλότιμο, τον επαγγελματισμό και την υπερεργασία του πυροσβεστικού προσωπικού.

Η πολυετή μνημονιακή καταιγίδα που σαρώνει την πατρίδα μας έπληξε σοβαρά τον πυροσβεστικό οργανισμό.
Σημαντικός αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης ηλικίας
Μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων του, απενεργοποιημένο εξαιτίας βλαβών και έλλειψης ελαστικών
Τεράστια έλλειψη Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού του πυροσβεστικού προσωπικού, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούν πλέον με μια στολή πυρκαγιάς τύπου “πλένε – βάλε”.
Συνέχιση της εγκληματικής τριχοτόμησης του πυροσβεστικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πάνω από το 1/3 του, να είναι μειωμένης εργασιακής αξιοποίησης, γεγονός δυσμενέστατο για την ίδια την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Π.Σ.
Περιορισμένη δυνατότητα αεροπυρόσβεσης από τα μέσα της Π.Α. με μικρή διαθεσιμότητα εξαιτίας των γηρασμένων μέσων και του μικρού διαθέσιμου αριθμού τους.

Με γνώμονα την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερης και αποτελεσματικότερης παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη και την πατρίδα, περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία, από αύριο κι όλας να ενσκήψει στα προβλήματα και να τα επιλύσει, ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά ο μηχανισμός δασοπροστασίας να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο του 2016.

Τέλος με την ευκαιρία της λήξης της αντιπυρικής περιόδου, θα πρέπει να δώσουμε τις ευχαριστίες μας στους Εθελοντές Πυροσβέστες και τους ενεργούς πολίτες της χώρας που δώσαν μαζί μας την μάχη με τις καταστροφικές φλόγες.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport