Κάθειρξης 36 ετών στο Μάριο Σεϊσίδη- Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό

Σε ποινή κάθειρξης 36 ετών κατά συγχώνευση καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο αντιεξουσιαστής Μάριος Σεϊσίδης για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα, στο κέντρο της Αθήνας το 2006.

Το Δικαστήριο, συντάχθηκε με την Εισαγγελική πρόταση, κι έκρινε ένοχο τον αντιεξουσιαστή Μάριο Σεϊσίδη για τη ληστεία και για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά του φύλακα της τράπεζας και δύο ειδικών φρουρών, με αποτέλεσμα κατά την ένοπλη συμπλοκή το βαρύτατο τραυματισμό και σύλληψη του Γιάννη Δημητράκη. Αθώος κρίθηκε για άλλες έξι ληστείες για τις οποίες είχε σε βάρος του κατηγορίες, καθώς και για τα αδικήματα της συγκρότησης οργάνωσης και ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος. Με αυτή την απόφαση η ελληνική Δικαιοσύνη αποδέχθηκε ότι οι «ληστές με τα μαύρα» .. δεν υπήρξαν. Το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης, ούτε αναγνώρισαν ελαφρυντικά στο Μάριο Σεϊσίδη.

Η απόφαση είχε αντιδράσεις στο ακροατήριο από τους “αλληλέγγυους” του αναρχικού Μ. Σεϊσίδη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε ότι η ετυμηγορία ελήφθη «χωρίς κανένας μάρτυρας να τον αναγνωρίσει και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, εκτός από το DNA του, που «ταυτοποιήθηκε» σε σημεία της διαφυγής των δραστών και του οποίου η διαδικασία λήψης, επεξεργασίας και ταυτοποίησης έχει επανειλημμένα καταγγελθεί ως παράνομη. Διερωτάται κανείς ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα εάν καταδικαζόταν και για τα άλλα εννέα κακουργήματα (έξι ληστείες κλπ) που είχαν αποδοθεί στους «ληστές με τα μαύρα», σενάριο που ακόμα και με τη σημερινή απόφαση κατέρρευσε οριστικά. Το μήνυμα ταύτισης των κατασταλτικών μηχανισμών, αστυνομικών και δικαστικών, στην ανάγκη αποκατάστασης του γοήτρου τους, που πληγώθηκε επανειλημμένα από τις προηγούμενες αθωώσεις, και εκδικητικότητας απέναντι σε μία αγέρωχη στάση του κατηγορουμένου – και του «άκρου» στο οποίο ανήκει, που οι μηχανισμοί νοιώθουν ως μόνο αντίπαλο – είναι σαφές και διαλύει κάθε αντίθετη αυταπάτη ως προς το ποιος είναι το κράτος και ποιος είναι ο στόχος του».

Ο κατηγορούμενος Μάριος Σεϊσίδης αντί απολογίας, είχε δηλώσει ενώπιον του Δικαστηρίου περήφανος αναρχικός και μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει για τους «ληστές με τα μαύρα» ότι «οι κατασταλτικοί μηχανισμοί μαζί με μεγάλη μερίδα των Μ.Μ.Ε ξεκίνησαν ένα κυνήγι μαγισσών, δημιούργησαν διάφορα σενάρια περί ομάδας «τρομοκρατών» που δήθεν διαπράττει ληστείες για να χρηματοδοτήσει ενέργειες αντάρτικου πόλης. Αστυνομικά και δημοσιογραφικά μυθεύματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, επιχειρούσαν μια καλοσυντονισμένη κατασυκοφάντηση του α/α χώρου, του χώρου στον οποίο ανήκω κι εγώ».

Ο Μάριος Σεϊσίδης καταζητούμενος από το 2006, εντοπίστηκε και συνελήφθη – μαζί με τον επίσης αναρχικό Κώστα Σακκά – τον περασμένο Αύγουστο στη Λακωνία.