Καταγγελία Πυροσβέστη: «Με αφήσατε ανάπηρο κατά 80%»| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Οι καταγγελίες του αρχιπυροσβέστη, που υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διαγνώσθηκε µε αναπηρία σε ποσοστό 80% εξαιτίας «µη συντηρηµένης αναπνευστικής συσκευής».

image

«Πόσο τυχαίο µπορεί να είναι το γεγονός ότι συνάδελφοι ηλικίας 32 έως 38 ετών έχουν αποβιώσει συνεπεία εµφράγµατος µετά τη συµµετοχή τους σε άσκηση ή σε κατάσβεση πυρκαγιάς;». Με αυτή τη φράση σε µια επιστολή-κόλαφο για την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώθηκε δυστυχώς, µε το χειρότερο τρόπο το δηµοσίευµα από “Το ΧΩΝΙ” στις 22 Φεβρουαρίου 2015. Αφορούσε στο θάνατο του αρχιπυροσβέστη, Μάνθου Μάντζιου, τον περασµένο Σεπτέµβρη κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Παλαιό Φάληρο. Μέσω του ρεπορτάζ και επίσηµων εγγράφων προέκυπταν ευθύνες, παραλείψεις και κακή συντήρηση αναπνευστικών συσκευών και φιαλών µε οξυγόνο.
Στο ίδιο δηµοσίευµα αναφερόταν χαρακτηριστικά και µια παρ’ ολίγο τραγωδία µε έναν ακόµα πυροσβέστη «που αντιµετωπίζει βαριά µορφής αναπηρία και ήταν το αποτέλεσµα της κακής ποιότητας αέρα που εισέπνευσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης». Πρόκειται για τον αρχιπυροσβέστη Χρήστο Τζαναβάρη που, µην αντέχοντας να βλέπει συναδέλφους του να χάνουν τη ζωή τους ή να την παίζουν «κόρωνα–γράµµατα» κάθε φορά που χρησιµοποιούν αναπνευστική συσκευή, έθεσε όλους τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Οπως αναφέρει στην επιστολή του κατά τη διάρκεια της άσκησης «Πυρασφ 2012» τον ∆εκέµβριο του 2012 στο Ηράκλειο Κρήτης «στον εργοστασιακό χώρο που πραγµατοποιήθηκε υπήρχε ενεργή αµµωνία, αλλά δεν προηγήθηκε καµία ενηµέρωση ηµών των συµµετεχόντων από τα αρµόδια υπηρεσιακά όργανα, µε αποτέλεσµα να εκτεθούµε σε χηµική ουσία (αµµωνία). Κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενώ εισέπνεα από τη συγκεκριµένη αναπνευστική συσκευή, ο αέρας της συσκευής είχε άσχηµη οσµή, η οποία µου προκάλεσε δύσπνοια και δυσφορία».
Ο υπαξιωµατικός της Πυροσβεστικής υπέστη καρδιακό επεισόδιο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε δύο νοσοκοµεία, ενώ έχει διαγνωσθεί αναπηρία ποσοστού 80%. «Ως µου έχουν αναφέρει ιατροδικαστές και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που έχω επισκεφθεί για την αντιµετώπιση των ποικίλλων προβληµάτων, κατά τη διάρκεια της άσκησης υπέστην δηλητηρίαση του αίµατός µου από τη χρήση της µη συντηρηµένης αναπνευστικής συσκευής, η οποία περιείχε ακατάλληλο αέρα προς εισπνοή, µε αποτέλεσµα να επιβαρυνθεί το κυκλοφορικό µου σύστηµα, η καρδιά µου και οι πνεύµονές µου».
Ο άτυχος αρχιπυροσβέστης ξεκίνησε έρευνα και όπως αναφέρει στην επιστολή του κατέληξε «στο συµπέρασµα ότι δεν συντηρούνται σωστά οι φιάλες των αναπνευστικών συσκευών του Πυροσβεστικού Σώµατος, καθώς επίσης και οι αεροσυµπιεστές που τις γεµίζουν ούτε και αδειάζουν µε συγκεκριµένο τρόπο ούτε γεµίζουν σε καθαρό περιβάλλον, µε συνέπεια να δηµιουργούνται διάφορα τοξικά αέρια στον εσωτερικό αναπνεύσιµο αέρα του χρήστη της συσκευής, που τον δηλητηριάζουν και τον οδηγούν στο θάνατο».
Στην ίδια επιστολή επιβεβαιώνει και το δεύτερο περιστατικό που έφερε στη δηµοσιότητα Το ΧΩΝΙ και αφορά σε ένα συνάδελφό του, που νοσηλεύτηκε στην Εντατική, καθώς τραυµατίστηκε, όταν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε διαµέρισµα «στις 12/11/2014 στην Κυψέλη η ηχητική προειδοποίηση αδειάσµατος της φιάλης δεν λειτούργησε σωστά! Αραγε, η ζωή ενός συνανθρώπου µας είναι λιγότερο σηµαντική από µια σωστή συντήρηση του εξοπλισµού;» αναρωτιέται.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ–ΦΩΤΙΑ
Οι καταγγελίες του αρχιπυροσβέστη, όµως, δεν σταµατούν εδώ και αφορούν σε όσους καθηµερινά ρίχνονται στη µάχη µε τις φλόγες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισµό. «Τον Νοέµβριο του 2013 (µε την υπ’ αριθµ. 2947 Φ.Α 9992 06/11/2013 ∆.Υ Αναφορά υπαλλήλου), µέσα στα πυροσβεστικά οχήµατα 3164, 3099, 3253, 3628, 2840, υπήρχαν αναπνευστικές συσκευές, οι οποίες είχαν να συντηρηθούν από το 1997 (!), 1999, 2002, 2004 και 2007 και στον έλεγχο που ακολούθησε από το κέντρο ελέγχου ΑΦΟΙ ΜΑΥΡΟΥ∆Η, το πιστοποιητικό που εκδόθηκε στις 02/06/2014 αναφέρει ότι, από τις 30 φιάλες που στάλθηκαν για έλεγχο µετά την αναφορά του υπαλλήλου και βρίσκονταν µέσα στα πυροσβεστικά οχήµατα έτοιµες προς χρήση, οι 19 κρίθηκαν επικίνδυνες και ακατάλληλες προς χρήση, δηλαδή ποσοστό 70% επικίνδυνες και ακατάλληλες προς χρήση οι οποίες βρισκόταν στα πυροσβεστικά οχήµατα άµεσης επέµβασης!».
Στη συνέχεια, ο υπαξιωµατικός αναφέρει ότι, µετά από έρευνα που έκανε, διαπίστωσε ότι «µέχρι και τον ∆εκέµβριο του 2012 δεν γινόταν στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώµατος συντήρηση φιαλών αναπνευστικών συσκευών από πιστοποιηµένα άτοµα».
Σε άλλη διαταγή (υπ’ αριθµ. 16887 Φ 527.1 20-5-1997, παράγραφος 2.5) το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναγνωρίζει ότι «κατά τον τελευταίο έλεγχο των φιαλών που διενεργήθηκε, βρέθηκαν πολλές φιάλες µε εκτεταµένη εσωτερική διάβρωση και τα µεταλλικά φίλτρα των κλείστρων σε άθλια κατάσταση».
Επίσης, η έρευνά του έδειξε ότι «η πλήρωση των φιαλών γίνεται µέσα στα γκαράζ των υπηρεσιών και δίπλα στην κηροζίνη στους σταθµούς των αεροδροµίων (εκτός του αεροδροµίου της Αθήνας που είναι η µοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα που πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας) µε ό,τι αυτό συνεπάγεται».
ΜΙΑ Ε∆Ε ΠΟΥ ∆ΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ… ΠΟΤΕ
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Ενορκη ∆ιοικητική Εξέταση για την υπόθεση του Χρήστου Τζαναβάρη είναι εδώ και δύο χρόνια σε εκκρεµότητα, ενώ «ανεξήγητη είναι η κωλυσιεργία της ∆ιοίκησης που, από τον Οκτώβριο του 2014, έχει διατάξει για πολλοστή φορά την επιστροφή της Ε∆Ε στην Μυτιλήνη όπου υπηρετεί»! Ο αρχιπυροσβέστης έχει προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, περιµένοντας να δικαιωθεί.

του Παναγιώτη Μπούσιου.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport