“Ίσως τελικά το πιο επικίνδυνο ζώο, είναι η αντανάκλαση μας στον καθρέπτη!”- Άποψη

..το γεγονός προκαλεί αποτροπιασμό και οι σκέψεις αφοριστικές.. έτσι λειτουργεί η ανθρώπινη φύση.. ψάχνουμε πάντα τον “κακο” για να νιώσουμε μεγαλύτερο οίκτο και συμπόνοια για το “θυμα”..

Η είδηση: Το οικόσιτο ροτβαιλερ της οικογένειας τραυμάτισε θανάσιμα το νεότερο μέλος της, το ηλικίας 3μηνων βρέφος στην κούνια του..
..ο θυμόσοφος λαός μας λέει: “..το σκυλί σου και το παιδί σου όπως το μάθεις “..
..τα ζώα έχουν τα πρωτόγονα ένστικτα της φύσης τους.. εκπαιδεύονται να συνεργάζονται με τον άνθρωπο και να ακολουθούν εντολές στη συνύπαρξη τους υπό την ίδια στέγη..
..στα σκυλιά ο χαρακτήρας τους διαμορφώνεται από την επιρροή του ανθρώπου κατά μεγάλο ποσοστό..
..ενας σκυλος, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να είναι έξυπνος και νευρικός επιθετικος η νωχελικος, μπορεί ωστόσο να εκπαιδευτεί για φύλακας, κυνηγος, σκύλος συντροφιάς και υποστήριξης ΑμεΑ..
..ενα δεσποζούμενο- οικόσιτο ζωο- βρίσκεται στην ευθύνη του ιδιοκτήτη του ο οποίος οφείλει -όπως το παιδί του θα το στείλει στο Σχολείο- να ενδιαφερθεί και για την εκπαίδευσή του ζώου με το οποίο μοιράζεται το χώρο διαβίωσης του, ως ισότιμο μέλος της οικογένειας…
..σε κάθε νεα άφιξη (στη ζωή μας, η στην οικογενειακή μας κατάσταση) οι ισορροπίες ανατρέπονται και επαναπροσδιοριζοναται οι κανόνες-είτε πρόκειται για σύντροφο, είτε για νέο μέλος (μωρο) στο ζευγάρι ή στην οικογένεια με μεγαλύτερα παιδιά- λίγο περισσότερο οι κανόνες οφείλεται να επαναπροσδιοριζοναται όταν στην οικογένεια υπάρχει μεγαλόσωμο ζώο και το νέο μέλος της οικογένειας είναι.. μωρό!
..εχει παρατηρηθεί σε σκυλία να ζηλεύουν το νεότερο-συνηθως το πιο αδύναμο – νεο μέλος (μωρο) της οικογένειας (η τη/τον σύντροφο του ιδιοκτητη) και να εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές…
..το οτι το οικόσιτο ροτβαιλερ της οικογένεια ανέπτυξε -χωρίς προγενέστερες ενδείξεις- “επιθετική συμπεριφορά”, διατυπώνεται εσφαλμένα εξ αρχής ως κατάσταση, καθώς το ζώο λειτουργεί με τα ένστικτα της φύσης του, επιζητά την εκτόνωση και λόγω δύναμης που διαθέτει μπορεί να γίνει “απειλή” αν δεν μάθει “τα ορια”..
..ενα σκυλί που θέλει να παίξει με το μπαλάκι ή την πάνινη κούκλα του, δαγκώνει- μεχρι που οι ραφές ανοίγουν- με μανία, πετά ψηλά και παίρνει στο στόμα του, στον αέρα το “παιχνίδι” του.. τη διάκριση με το 3μηνων βρέφος της οικογένειας το ζωο ενέχεται και να μην την αναγνωρίζει..
..οι εκπαιδευτές συστήνουν γενικότερα στους ενήλικες ιδιοκτήτες μεγαλόσωμο σκύλων που μεγαλώνουν υπό την ίδια στέγη να κοινονικοποιούν τις δύο πλευρές (παιδια και ζωα) ΠΑΝΤΑ με επιτήρηση…
..ενα βρέφος στην κούνια του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τον κίνδυνο.. κι ένα ζώο δεν είναι σε θέση να αναλογιστεί ευθύνες στην πράξη του..
..η αμέλεια σε κάποιες περιπτώσεις- και η απερίσκεπτη αντιμετώπιση “έλα σιγά τωρα”- έχει αποδειχτεί επικίνδυνη και εγκληματικά ανεύθυνη με τραγικές συνέπειες…
..ίσως τελικά το πιο επικίνδυνο ζώο.. να είναι η αντανάκλαση μας στον καθρέπτη!!..

Νάντια Αλεξίου