Ηράκλειο: Αθωώθηκαν τρεις από τους 12 κατηγορούμενους στην απαγωγή του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ηπιότερη σε σχέση με την πρωτόδικη, η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τους συνολικά 12 κατηγορούμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ευφορία της αναγγελία των ποινών τους

Με την κακουργηματική κατηγορία της “διεύθυνσης, συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση” να έχει μετατραπεί σε πλημμεληματική “ένταξης σε σύσταση συμμορίας”, η απόφαση για τους 12 κατηγορούμενους στην απαγωγή του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ήταν ηπιότερη από την πρωτόδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο . Το Δικαστήριο απάλλαξε βασικούς κατηγορούμενους από την κατηγορία της αρπαγής, ενώ έκρινε ενόχους για αρπαγή μόνο όσους κατηγορούμενους αποδεδειγμένα είχαν σχέση με τη φύλαξη- φροντίδα του απαχθέντος.

Αθωώθηκαν τρεις

Το Δικαστήριο έκρινε αθώους τρεις από τους κατηγορούμενους. Για τους δύο είχε προτείνει αθώωση λόγω αμφιβολιών και η Εισαγγελέας της Έδρας.

Ειδικότερα κρίθηκε αθώος ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης ο οποίος διαμένει στην Αθήνα, πρώην γαμπρός του φερόμενου ηγετικού στελέχους.  Πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών. Είναι ο ένας εκ των δύο πρωτόδικα καταδικασθέντων, για τον οποίο η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα υπό όρους.

Αθωώθηκε επίσης 43χρονος Ρεθυμνιώτης ο οποίος διαμένει στην Αθήνα, και ο οποίος πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών και είναι ο έτερος κατηγορούμενος που πήρε ανασταλτικό στην έφεση υπό όρους.

Αθώο έκρινε το Δικαστήριο και τον 42χρονο ο οποίος φέρεται ως ο «φιλόσοφος», φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη Πρωτόδικα ο συγκεκριμένος είχε κριθεί ένοχος για αρπαγή, άμεση συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών και ήταν κρατούμενος.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Η Έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αποσύρθηκε για να αποφασίσει σε ποιους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, για να καθοριστούν στη συνέχεια οι ποινές.

_______________________________________________

* .cretalive.gr