Ηράκλειο: Δικάσιμος για τους 12απαγωγείς του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη

Μνήμες από την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος παρέμεινε όμηρος για έξι μήνες, από τα τέλη Μαρτίου του 2017 έως τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους, θα αναβιώσουν στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης παρακάθονται (04/11) για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό οι 12 καταδικασμένοι- τον Φεβρουάριο του 2019 σε πρώτο βαθμό – ως δράστες στην απαγωγή και 6μηνη ομηρεία του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Η δικονομική διαδικασία σε πρώτο βαθμό, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, είχε διαρκέσει δύο μήνες – από τα μέσα Δεκεμβρίου 2018 έως μέσα Φεβρουαρίου 2019- και με απόφαση Έδρας, είχε καταδικάσει και τους 12 κατηγορούμενους καθώς επέβαλε κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έτη έως 26 έτη και 4 μήνες, ενώ δεν είχε χορηγήσει ελαφρυντικό σε κανέναν από τους καταδικασθέντες. Μετά την καταδίκη τους από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, και οι 12 καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Με απόφαση της Έδρας, για δύο από καταδικασθέντες με κάθειρξη 11ετών – έναν 40άχρονο και έναν 42άχρονο – αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, και παραμένουν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Σε δύο 47άχρονους Ρεθυμνιώτες οι οποίοι φέρονται ως εκ των “εγκεφάλων” είχαν επιβληθεί πολυετείς ποινές κάθειρξης. Ο 10ος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 26 έτη και 4 μήνες ενώ ο αποκαλούμενος “Ευγένιος” καταδικάστηκε σε 26 έτη  κάθειρξης. Ο 46άχρονος Ρεθυμνιώτη, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών, ωστόσο, εκτιτέα ποινή κάθειρξης και για τους τρεις καταδικασθέντες είναι τα 25 έτη. Ενώ ποινές κάθειρξης 25 ετών επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη κατηγορούμενους, στον 24άχρονο Σφακιανό και τον 48άχρονο Ρεθυμνιώτη, τον αποκαλούμενο “παππού”.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι επρόκειτο για «ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής, που παραπέμπει σε επαγγελματίες δράστες».

«Σημειωτέον ότι σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν χάλκινες πλακέτες, οι οποίες καταδεικνύουν την κατοχή και χρήση ασυρμάτου μέσου επικοινωνίας μεταξύ των δραστών. Πρόκειται δηλαδή για ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής, που παραπέμπει σε επαγγελματίες δράστες, εκπαιδευμένους και με καταφανή εμπειρία σε παρόμοιες έκνομες δράσεις, που διέθεταν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (κλεμμένα ή μη καταχωρισμένα αυτοκίνητα, όπλα, ασυρμάτους, κουκούλες κ.λπ.) με συγκλίνουσα δράση, με κατανεμημένους ρόλους και σίγουρα κεντρική καθοδήγηση και συντονισμό. Το συμπέρασμα αυτό επιρρωνύεται και από τα στοιχεία που έχουμε γύρω από τον τρόπο και τα μέσα επικοινωνίας των δραστών με τα μέλη της οικογένειας του απαχθέντος, κατά τις 32 επιμέρους επικοινωνίες διαπραγμάτευσης που ακολούθησαν», ανέφερε σε άλλο σημείο το σκεπτικό της απόφασης.

Δε φορούσαν κουκούλες

Οι δράστες που απήγαγαν το Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον Μάρτιο του 2017, στα Καλέσα Ηρακλείου, σύμφωνα με όσα αποδέχθηκε στην έκδοση της απόφασης το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, δε φορούσαν κουκούλες, όπως είχε καταγγείλει ο απαχθείς επιχειρηματίας . Καθώς όπως σημειώνεται, «περαιτέρω, σύμφωνα με την κατάθεση του Λεμπιδάκη, τα άτομα που ενεπλάκησαν στη σύλληψη και απαγωγή του ήταν τουλάχιστον τέσσερα (4). Ο ίδιος διατείνεται ότι τα άτομα, που αυτός είδε, φορούσαν κουκούλα. Ωστόσο, η θέση του αυτή δε συμπλέει με τις καταθέσεις (προανακριτικές και ενώπιον του δικαστηρίου) των αυτοπτών μαρτύρων, πλην» ενός εξ αυτών. «Άλλωστε, και αν αναγνώριζαν οι μάρτυρες κάποιον από τους κατηγορουμένους, προφανώς δε θα το κατέθεταν ενώπιον του δικαστηρίου φοβούμενοι για τη ζωή τους, ενώ ο Λεμπιδάκης πιθανότατα φοβούμενος για τη ζωή του αναφέρει ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες.
Άλλωστε, η πράξη της απαγωγής συντελέστηκε μέρα μεσημέρι, σε πολυσύχναστο δρόμο-κόμβο, επομένως θα ήταν εντελώς επιπόλαιο και παρακινδυνευμένο για τους ίδιους τους δράστες να φορούν κουκούλες και να τραβήξουν την προσοχή των διερχομένων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ερασιτέχνες αλλά για επαγγελματίες κακοποιούς», αναφέρεται, επιπρόσθετα, στο σκεπτικό της απόφασης.

____________________________________________

* neakriti.gr