Ηράκλεια, Σερρών: Ο «ερωτικός απατεώνας» με διαδικτυακή απάτη ειχε αποσπάσει απο γυναίκες σχεδόν €170.000

Προσποιούνταν ότι δουλεύει στον ΟΗΕ ο «ερωτικός απατεώνας» και αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από γυναίκες τις οποίες εντόπιζε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες είχε αναπτύξει «τρυφερές ρομαντικές επαφές» καθώς είχε δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Αστυνομία, απευθύνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα που διατηρεί τα δικαιώματα της σειράς «ο απατεώνας του Tinder» με αφορμή την εξιχνίαση οχτώ υποθέσεως διαδικτυακής απάτης που αποδίδονται ως «love scamming» ή «romance scamming», σε βαρος γυναικών σε περιοχές της επικράτειας.

Όπως επισημαίνουν οι διαχειριστές του επίσημου λογαριασμού της ΕΛ.ΑΣ, «Μήπως Netflix να μπει μία εβδομάδα ακόμα στο Top 10 για να προσέχει ο κόσμος; Αλλιώς ενημερωνόμαστε (εδώ)», και παραθέτουν την ηλεκτρονική διεύθυνση στη σελίδα που διατηρεί με τους τρόπος προστασίας των χρηστών του διαδικτύου από ηλεκτρονικές απάτες.

Ο «απατεώνα του Facebook» μελος του κυκλώματος, είχε καταφέρει με διάφορα τεχνάσματα να αποσπάσει από ανυποψίαστες γυναίκες, με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, πόσο πιο ανέρχεται σε €168.448, όπως αποκαλύφθηκε μετά την εξιχνίαση της απάτης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ηράκλειας Σερρών. Σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες, συνεργός του κυκλώματος με ψεύτικο προφίλ που ειχε δημιουργήσει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνούσε μαζί τους, μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοτε προφασιζόμενος “στρατιωτικό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων” και άλλοτε “υπάλληλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών” (ΟΗΕ), υποστηρίζοντας ότι “υπηρετεί” σε χώρες της Ασίας, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Στις διαδικτυακές επικοινωνίες του «ερωτικού απατεώνα»- ενίοτε σε τηλεφωνικές επαφές- με τις γυναίκες θύματα, ήταν ιδιαιτέρως επικοινωνιακός, εκφράζοντας ερωτικά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, επιδίωκε να αποσπάσει χρήματα και τα κατάφερε. Σε οκτώ περιπτώσεις απάτης οι οποίες αποδίδονται ως «love scamming» και «romance scamming», μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, τα μέλη του κυκλώματος από γυναίκες, είχαν αποσπάσει σχεδόν €170.000.

Από την προανακριτική έρευνα ο «εμπνευστής» της «love scamming» ή «romance scamming» απάτης δεν έχει ταυτοποιηθεί, ωστόσο εξακριβώθηκαν τα στοιχεία πέντε συνεργών του, στους λογαριασμούς  των οποίων κατέληγαν χρήματα από τις καταθέσεις των θυμάτων, και πρόκειται για δύο Ελληνίδες – 67 και 48 ετών-, δυο Νιγηριανούς -41 και 44 ετών- και Τούρκο υπήκοο, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν μερικών και αναζητούνται. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία ενω η προανακριτική έρευνα συνεχίζεται.