Ηλεία: Σχέδιο αναδιάταξης Υπηρεσιών ΕΛΑΣ-Δύσκολη η θέση των Δημάρχων, οι πολίτες ζητούν Αστυνόμευση| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στο 40% περιορίζονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες για την Ηλεία, στη λογική του ενός Αστυνομικού Τμήματος ανά Δήμο. Οι υπηρεσίες σε Πύργο και Αμαλιάδα δεν επηρεάζονται από την αναδιάταξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών, στην παρούσα φάση.

Οι προτάσεις για την Ηλεία, βασίζονται στη λογική του ενός Αστυνομικού Τμήματος ανά δήμο. Οι υπηρεσίες σε Πύργο και Αμαλιάδα δεν επηρεάζονται από την αναδιάρθρωση στην παρούσα φάση. Στο μέλλον και όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου θα δημιουργηθεί ένα Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων σε συγχώνευση των Τμημάτων Τροχαίας Πύργου και Αμαλιάδας, που θα καλύπτει τις ανάγκες στο εθνικό οδικό δίκτυο από τη Βουπρασία έως τη Νέδα. Σε ότι αφορά τα αστυνομικά τμήματα στους υπόλοιπους δήμους, το Α.Τ. Πελοπίου και ο Α.Σ. Λαμπείας καταργούνται και συγχωνεύονται με το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας και έδρα στην Αρχαία Ολυμπία. Το Α.Τ. Ανδρίτσαινας καταργείται και συγχωνεύεται με το Α.Τ. Κρεστένων και έδρα την Κρέστενα. Το Α.Τ. Ζαχάρως μένει ως έχει. Το Α.Τ. Βαρθολομιού καταργείται και συγχωνεύεται με το Α.Τ. Γαστούνης με έδρα τη Γαστούνη. Τα Α.Τ. Ανδραβίδας και Βάρδας καταργούνται και συγχωνεύονται με το Α.Τ. Λεχαινών και έδρα τα Λεχαινά. Τέλος οι Σταθμοί Τουριστικής Αστυνομίας σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία προτείνεται να υποβιβαστούν σε Γραφεία Τουριστικής Αστυνομίας που έχουν σαφώς μικρότερες λειτουργικές ανάγκες.
Ουσιαστικά καταργείται το 40% των υπαρχουσών υπηρεσιών. Έως το Μάρτη και πριν από τις κρίσεις των αξιωματικών αναμένεται να έχει υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση.

Δύσκολη η θέση των Δημάρχων
Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. θα τεθούν σε διαβούλευση ανά δήμο, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως τα δημοτικά συμβούλια των δήμων όπου υπάρχουν αντιδράσεις. Οι πιο ισχυρές εξ αυτών εστιάζονται στο δήμο Πηνειού και στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και σε μικρότερη ένταση στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας. Στο δήμο Πηνειού πιθανότατα θα τεθεί ακόμα και σήμερα το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αντιπροτάσεις ως ανταλλάγματα για την κατάργηση του Α.Τ. Βαρθολομιού. Επίσης αντιδράσεις υπάρχουν στην πόλη της Ανδραβίδας που βλέπουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς την κατάργηση του Α.Τ. ως περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Πάντως ο δήμος στην προκειμένη περίπτωση έχει προτείνει τρεις χώρους έναν σε κάθε περιοχή για να στεγάσει τα υπάρχοντα αστυνομικά τμήματα. Στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τέθηκε πρόταση για διατήρηση έστω Αστυνομικού Σταθμού στην Ανδρίτσαινα. Στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη εκφράστηκε άποψη να διατηρηθούν τόσο το Α.Τ. Πελοπίου όσο και ο Α.Σ. Λαμπείας, με το θέμα του Αστυνομικού Σταθμού να έχει περισσότερες ελπίδες. Οι δήμαρχοι των περιοχών που καταργούνται αστυνομικά τμήματα και σταθμοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς στην πλειοψηφία τους αν και γνωρίζουν πως οι προτάσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους πολίτες που θέλουν σε κάθε περιοχή αστυνομική παρουσία με σταθμό ή τμήμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν και είναι σαφές από τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα 12 Αστυνομικά Τμήματα στο νομό Ηλείας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πως η κάλυψη του Κάμπου συνολικά και στους δύο δήμους, γίνεται μετά το μεσημέρι με μόλις ένα περιπολικό και δύο αστυνομικούς σε μεικτή περιπολία που ορίζεται μέσα από τη διαθέσιμη δύναμη. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή ευθύνης των Α.Τ. Ζαχάρως, Κρέστενας, Ανδρίτσαινας, Αρχ. Ολυμπίας και Πελοπίου. Και αυτό γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση, ενώ θα πρέπει να τεθεί το θέμα της δημιουργίας πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων στο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης.
Οι προτάσεις του Σχεδίου παρουσιάστηκαν (26/11) στην Πάτρα σε μια πολύωρη σύσκεψη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Ελλάδας Αριστείδη Ανδρικόπουλου, των Αστυνομικών Διευθυντών των τριών νομών (τέσσερις διευθύνσεις), στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και συνεργατών του και των δημάρχων των τριών νομών. Από την Ηλεία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού κ. Καστρινός, Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Μοράντ, Ζαχάρως κ. Φάμελος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Μπαλιούκος και εκπρόσωπος του δήμου Αρχ. Ολυμπίας.

*του Γιάννη Σπυρούνη- ilialive.gr

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport