Ήξεραν στην Κυβέρνηση για νεκρούς πριν τη Σύσκεψη τα μεσάνυχτα

Χωρίς επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους – μέχρι σήμερα- μαρτυρίες στελεχών Σωμάτων Ασφαλείας αποκαλύπτουν ότι ήταν γνωστό από νωρίς η ύπαρξη νεκρών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Οι περιγραφές του επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, και Αστυνομικών που επιχείρησαν στο Μάτι,  είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τραγωδίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιχειρησιακών στελεχών, είχαν εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά απο το απόγευμα της Δευτέρας (23/07), πολυ πριν από την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, τα μεσάνυχτα (23/00-23.59).

Μπροστά στις κάμερες ωστόσο κατά την ενημέρωση, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επεσήμαναν προς τον Πρωθυπουργό ότι το μέτωπο ήταν σε ύφεση και είχαν καεί κάποια σπίτια και ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι σε παραλίες, σε περιγραφή μίας εικονικής πραγματικότητας.

Είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί  για νεκρούς ωστόσο στην ενημέρωση προς τον Αλέξη Τσίπρα δεν ειπώθηκε το οτιδήποτε παρουσία ΜΜΕ

Η ομολογία του Υπουργού Ναυτηλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6, παραδέχθηκε ότι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», για νεκρό στο Μάτι, απο το απόγευμα της Δευτέρας (23/07), αλλά δεν αξιολογήθηκε ως «ασφαλής».

«Η ομάδα αυτή δούλευε στη θάλασσα, έτσι η πληροφορία δεν νομίζω ότι ήταν ασφαλής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, χωρίς ωστόσο να παραθέσει επιχειρήματα γιατί κατά την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα, εεκτός απο τους εγκλωβισμένους στις παραλίες.

Τα ΟΥΚ μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα και το Λιμενικό συνολικά περισσότερους από 700πολίτες

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος, επικεφαλής 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, ανέφερε οτι έλαβε ενημέρωση (23/07-18.30)  για εγκλωβισμένους στις παραλίες στο Μάτι και αναχώρησαν άμεσα από τον Αγ. Κοσμά. Με την ανεύρεση των πρωτων νεκρων, ενημέρωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

«Το θέαμα ήταν απόκοσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, άλλοι σε κακή ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, κάποιοι δεν άφηναν τα σπίτια τους παρότι είχαν καεί, άλλοι έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους… Και δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το λιμανάκι».

Ενω Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ.  οι οποίο μετέβησαν στο Μάτι είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό το απόγευμα (23/07-19.40) και μέσω ασυρμάτου ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.