«Η ζωή πρέπει να αξίζει όσο της αναλογεί»- Σε δίκη ο υπαίτιος του θανατηφόρου τροχαίου με παράσυρση δικυκλιστή έξω από τη Βουλή

Με “ανοιχτό κάλεσμα” σε επιστολή της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αδελφή του θύματος στο θανατηφόρο τροχαίο έξω απο τη Βουλή, εκφράζει «οργή και θυμό» της οικογένειας για την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τον υπαίτιο οδηγό

«Γεια σας, Ονομάζομαι Κατερίνα Λαλαούνη και είμαι η αδερφή του Ιάσωνα Λαλαούνη που έχασε τη ζωή του έξω από την Βουλή στις 12 Μαρτίου 2021. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Δευτέρα στις 21/11/2022, εκδικαζεται η υπόθεση του αδερφού μου στο Ποινικό Δικαστήριο συγκεκριμένα στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Κτίριο 9, Αίθουσα 4). Όμως προηγήθηκε το Πειθαρχικό Δικαστήριο όπου προς έκπληξη δική μου και των οικείων μου, ο κατηγορούμενος δέχθηκε την ποινή των μόλις 3 μηνών αργίας με απόλυση άνευ μεταθέσεως και μάλιστα αφήνοντας του το δικαίωμα της εφέσεως , το οποίο άσκησε κιόλας.

Οργή και θυμός τα κυρίαρχα συναισθήματα για την όλη έκβαση! Απορία επίσης για τη συνέχεια της εκδίκασης αν αναλογιστεί κανείς ότι το νομοθετικό μας πλαίσιο ορίζει ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου σε περίπτωση τροχαίου θεωρείται πλημμέλημα.

Αναρωτιέμαι αλλά και ταυτόχρονα αρνούμαι να δεχτώ ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε σε προσωπικούς ισχυρισμούς και αμφιλεγόμενα στοιχεία όπως ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός πήγαν να βοηθήσουν τον αδερφό μου μετά το ατύχημα ή εάν επιτρέπεται η στροφή αριστερά στο σημείο του ατυχήματος. Ή ακόμη για το πως κρίνει ένας οδηγός το πότε να στρίψει και μάλιστα σε ένα σημείο που απαγορεύεται η στροφή! Ακολουθώντας τις πινακίδες σήμανσης της οδικής κυκλοφορίας και τον ΚΟΚ ή τις κόρνες και χειρονομίες -προτροπές άλλων οδηγών; Για όλα αυτά υπάρχουν οι απαντήσεις στα βίντεο των γύρω καμερών!
Όλα αυτά τα λέμε όχι γιατί θα μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε κάτι αλλά για τον επόμενο οδηγό που θα βρεθεί έρμαιο λανθασμένων αποφάσεων γιατί δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα ως τώρα στο αν κάποιος λόγω ιδιότητας μπορεί να στρίψει στο ίδιο σημείο και για να μην ξαναδοθεί μια παιδαριώδης ποινή των 3 μηνών αργίας με απόλυση άνευ μεταθέσεως για το επόμενο θύμα.

Μήπως θα έπρεπε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα τροχαία και οι ποινές αναλόγως των αποτελεσμάτων; 3 μήνες αργία με απόλυση και μάλιστα χωρίς συγγνώμη για εμάς ως τώρα!
Ελπίζουμε και πιστεύουμε στα ελληνικά δικαστήρια και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο ενός ανθρώπου που βρήκε ένα ακινητοποιημένο εμπόδιο στο δρόμο του και ίσως να έχει ήδη κατηγορηθεί από κάποιους ότι έφταιγε κιόλας για το ότι πέθανε ,για το ότι βρέθηκε εκεί, για το εάν δεν έγινε Σούπερμαν να πηδήξει πάνω από το σταματημένο όχημα να σωθεί.

Σας παρακαλώ όλους εκεί έξω να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές! Οι ποινές να μην είναι μικρές και με αναστολή ή να καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης τόσο που να μην εκδικάζεται ποτέ! Να μην αντιμετωπίζεται σαν υπόθεση ρουτίνας ή οι υπαίτιοι πάντα να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η Ζωή πρέπει να αξίζει όσο της Αναλογεί!!! Ευχαριστώ», καταλήγει η επιστολή της Κατερίνας Λαλαούνη.

Τα μέλη της οικογένειας του 23χρονου δικυκλιστή, είχαν δώσει σε δωρεά τα όργανά του, προσφέροντας ζωή σε έξι λήπτες σε αναμονή μεταμόσχευσης. Από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο παραπέμφθηκε ο υπαίτιος οδηγός του οχήματος, επιβλήθηκε η δεύτερη αυστηρότερη ποινή (ανώτερη ποινή η απόταξη) αργία με απόλυση, δεδομένου ότι το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε, δεν ήταν εκ προθέσεως (Άρθρο 11 ΠΔ 120/2008).